Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

СВЕЧАНО ОТВОРЕНИ „ПРОЛЕЋНИ БРАНКОВИ ДАНИ 2019“

slika

Уручене престижне награде „Печат вароши сремскокарловачке“ Бошку Сувајџићу, Ивану Лаловићу, Јасни Миленовић и Саши Нишавићу

На дан рођења Бранка Радичевића по јулијанском календару, по традицији, у Карловачкој гимназији, најстаријој у Срба,  свечано су отворени младолики „Пролећни Бранкови дани 2019“ који ће трајати од 15 – 28. марта у Сремским Карловцима и Новом Саду.  Тиме је започела прослава 195. годишњице доласка на свет Алексија (Бранка) Радичевића, рођеног у Славонском Броду 1824. године. После раног школовања у Земуну, Бранко је заједно са братом Стеваном, уписао Карловачку гимназију и ту се надахњивао и  школовао шест година формирајући у свом бићу и поезији Сремске Карловце као место духовног рођења.

Централни догађај данашње прославе било је  свечано уручење полувековне престижне  награде „Печат вароши сремскокарловачке“ Бошку Сувајџићу, Ивану Лаловићу, Јасни Миленовић и Саши Нишавићу, за најбоље књиге песама у претходној години.  

Награду је лауреатима уручио Ненад Грујичић, председник Бранковог кола, истичући  редак податак да је ова угледна награда прву пут уручена пре више од пола столећа,  1967. године,  и да је тада припала осморици младих  песника: двадесетогодишњем Рајку Петрову Ногу, Петку Војнићу Порчару,  Бранку Бошњаку, Карољу Јунгу, Милораду Миленковићу Шум, Звонимиру Хусићу, Титу Билопавловићу и  Радомиру Мићуновићу. Ненад Грујичић је истакао значај и вредност ретког континуитета у српском друштву,  образовању и култури, оличене у поносном трајању Карловачке гимназије пуних двеста двадесет осам година, у којој се Алексије (Бранко) школовао од 1835 – 1841. године.

У име овогодишњих лауреата, инспиративну беседу о Бранку и Сремским Карловцима одржао је Бошко Сувајџић цитирајући чувену реченицу Исидоре Секулић:

 „Бранко је првак и првенац наш. Првак је као културни борац из Вукове гарде. Првенац је по лирици младој, свежој, народног и човечног духа.“ А онда је Сувајџић додао своје:  „Бранко је био првак у ђачкој игри и првенац у лирској радости. Бранко је био првак у ритму и првенац у мелодији и звуку. Бранко је био првак у елегији и првенац у сатиричној и алегоријској поеми. Бранко је изазивао буре у српској књижевности. Бранко је био бура у српској књижевности. Бранково коло је сусрет песника са поезијом у њеном суштаственом виду. Богат програм и бројни, пре свега млади учесници, сведоче о значају ове манифестације и о популарности Бранка Радичевића међу младима. „Печат вароши сремскокарловачке“ Бранковог кола, низом имена добитника, угледом традиције, али и лирским достојанством младости, чини част и обавезује.“

У свечаном програму учествовао је Девојачки хор Карловачке гимназије са диригентом Растком Павловом, који су извели култну „Химну Карловачких ђака“, те „Химну Светозару Милетићу“ по песничком тексту Васе Живковића, претече Бранка Радичевића у Карловачкој гимназији, песника и свештеника који је у 19. веку био чувен по својој родољубивој и љубавној поезији.

Затим је наступила млада оперска певачица Јована Којић са пијанисткињом Кајом Мандић,  које су извеле романтичне ноте композитора Милоја Милојевића. Млада етно-певачица Катарина Поповић,  извела је изворну српску песму „Да сам бистра вода“ са Косова и Метохије, са којом је освојила сребрну медаљу на недавном  музичком  такмичењу у Бугарској. Младе драмске уметнице Теодора Кушић и Даница Петровић, надахнуто су казивале антологијске Бранкове песме „Враголије“ у „Укор“.   

У знаку младости почео је и песнички блок који су отвориле Александра Батинић и Сузана Рудић, ауторке управо објављених за ову прилику у Бранковом колу нових песничких књига. У свечаном програму је учествовала и позната песникиња Гордана Ђилас, ранија добитница награде „Печат вароши сремскокаловачке“, као и песникиња за децу Соња Падров Тешановић из Херцег Новог.  

Младолике „Пролећне Бранкове дане“ зачинили су, у избору професорице Маје Стокин,  талентовани ђаци-песници Карловачке гимназије: Алекса Вилић, Наталија Ђорђевић и Тамара Бардун.  Водитељка програма била је Татјана Миражић.

У понедељак, у новосадској  гимназији „Исидора Секулић“, у програму „Тако говоре песници“ наступиће угледни песник Слободан Зубановић. У интерактивном програму наступиће и даровити млади песници и музичари ове гимназије: Јана Сурутка, Ања Сивч и Јелена Божин. Модератор програма биће песник и професор Дамир Малешев.

Сремски Карловци, 15. март 2019.