Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНЕ НАГРАДЕ „БРАНКО РАДИЧЕВИЋ“

slika

 

Сремски Карловци, 29.  јула 2019.

Нови лауреат  Будимир Дубак из Црне Горе

Угледна међународна књижевна  награда „Бранко Радичевић“, коју додељује Бранково коло, припала је ове године Будимиру Дубаку из Црне Горе.  На данашњој, завршној седници, ову одлуку једногласно je донео жири Бранковог кола у саставу: Ненад Грујичић (председник), Валентина Милачић и Мићо Савановић. 

Међу досадашњим добитницима међународне награде „Бранко Радичевић“  налазе се истакнути песници и писци из света: Вјачеслав Купријанов (Швајцарска – Русија), Филип Танселен (Француска), Насо Вајена (Грчка),  Никита Данилов (Румунија), Керол Ен Дафи (Велика Британија), Валериј Латињин (Русија), Славомир Гвозденовић (Румунија), Бабкен Симоњан (Јерменија), Петар Милошевић (Мађарска), Енес Кишевић (Хрватска), Јирген Израел (Немачка) и Олга Мартинова (Немачка –  Русија).

 

      О Б Р А З Л О Ж Е Њ Е

 

Будимир Дубак, српски књижевник из Црне Горе, рођен је 25. фебруара 1952. године у Андријевици. Студирао југословенску и општу књижевност у Београду. У Подгорици је био је уредник „Омладинског покрета“ и књижевне ревије „Овдје“. Објавио је двадесет три књиге разноврсних жанрова: поезија, приповетке, романи, драме, есеји и критике. То су наслови: „Посланица наговарачу“ (песме), „Оно чега нема“ (приповетке), „Забита места“ (песме), „Астраријум“ (роман), „Заобилазни пут“ (есеји), „Човјек без утјехе“ (фантастични роман у приповјеткама), „Лелеј“ (пјесме), „Парастос“ (драма), премијерно изведена на руском у Москви, „Хиландар“ (пјесме), „Пустиња Оптина“ (пјесме), „Максим Други“ (драма), „Два лица траже лица“ (песме), „Кинески ресторан“ (песме), „Откривења“, (песме), „Туга за седам свијетњака“ (песме), „Тако је говорио“ (жанр-колаж), „Скадарске елегије“ (песме), „Гиљотина за душу“ (политеји), „Огледање“ (драма), премијерно изведена на руском језику,  „Зубља Његошева“ (бележница) и Христ у аду (песме).  Избор из Дубакових дела, у издању подгоричког „Октоиха“, објављен је у седам томова. Преведен је на више светских језика. Добитник значајних награда и признања: „Марко Миљанов“, „Лаза Костић“, „Петар Кочић“, „Кондир Косовке девојке“, „Печат Херцега Шћепана“, „Универзитетска ријеч“, „Светосавско благодарје“,  „Миодраг Чупић“ и „Видовданска повеља“.

 Поезија Будимира Дубака је од оне  стилско-језичке ковине и  особености, које су засноване на филигранском свођењу слика у призоре снажне имагинације и богате лексике. Поред песама са претрагама интимног бића и васпостављања његове душевне  позиције у свету, на тематском плану Дубакове поезије превладава духовна лепеза мотива и предложака из српске историје и косовског мита, хришћанског и православног миљеа: „У цик зоре/ монахиње се Богу моле// Пођох за појем/ забрађених славуја// Загазих у росу/ од њихових суза“ (Јутро у Пећкој патријаршији). Оно што Бранко Радичевић, као своју највећу жељу и амбицију,  није стигао за краткога живота да испуни – да посети фатално Косово Поље и напише епос о легендарној бици – то је Будимир Дубак диљем својих књига успео.

И у прозном, драмском и есејистичком Дубаковом стваралаштву  налази се боја песничког пелцера што се расцветава у суштаствена питања поводом земаљскога трајања и трагизма, добра и зла, ероса и танатоса. У свом вишедеценијском деловању као песник и писац култивисаног израза, интелектуалац са амалгамом духовног и лирског проседеа, Будимир Дубак припада уметницима који из тачака локалног супериорно развијају кругове универзалног. У контексту европских и светских песника и писаца овенчаних наградом „Бранко Радичевић“, међусобно поетички другачијих, из различитих култура, са оригиналним отиском талента у својим матерњим  језицима (руски, грчки, немачки, енглески, француски,  јерменски, румунски), Будимир Дубак доноси аутентичан цивилизацијски печат са Балкана, који вуче корен из јединствене српске историје и духовности, културе и језика, показујући тако непоновљиву осебујност, снагу и лепоту сопствене стваралачке ауре.

Међународна награда ''Бранко Радичевић'' биће уручена Будимиру Дубаку 16. септембра  на Свечаном затварању 48. Бранковог кола у Сремским Карловцима, у најстаријој српској гимназији у којој се Алексије (Бранко) Радичевић школовао од 1835. до 1841. године.  Овогодишње, 48. Бранково коло трајаће од 6 – 16. септембра у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду, и протицати у знаку 195. годишњице рођења Бранка Радичевића.

 

                                                                                    ПРЕДСЕДНИК

Ненад Грујичић