Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

БРАТИСЛАВ МИЛАНОВИЋ ОТВАРА 51. БРАНКОВО КОЛО


 

slika

"СТАТУЕТА БРАНКА РАДИЧЕВИЋА" МИЛАНОВИЋУ ЗА УКУПНО ПЕСНИЧКО ДЕЛО

 

Највећу песничку манифестацију у Србији и окружењу, 51. Бранково коло, беседом о Бранку Радичевићу и његовој поезији, отвориће угледни песник Братислав Милановић. Том приликом, за укупно песничко дело,  Милановићу ће свечано бити уручено високо признање Бранковога кола „Статуета Бранка Радичевића“ (рад вајара Јована Солдатовића). 

Опширније ➨

ПРОГЛАШЕНИ ДОБИТНИЦИ НАГРАДЕ "СТРАЖИЛОВО" 2022.


 

slika

 

Сремски Карловци, 1. августа  2022.        

НАГРАДА „СТРАЖИЛОВО“ БОЖИДАРУ МАНДИЋУ И МЛАДИМ ПЕСНИЦИМА

Лауреати Данијела Регојевић и Драгана Лисић, специјална награда панорами песама ђака Змај-Јовине гимназије

 

На завршној седници 1. августа ове године, жири Бранковог кола у саставу: Ненад Грујичић, Иван Лаловић и Растко Лончар, једногласном одлуком прогласио је овогодишње добитнике награде „Стражилово“: Божидар Мандић – за укупно песничко, прозно и уметничко дело,  Данијела Регојевић (књига „Сјеноход) и Драгана Лисић (књига „Траговима...“) – за најбоље песничке првенце објављене у Бранковом колу. Специјална награда „Стражилово“ припала је панорами поезије ђака Змај-Јовине гимназије“ у Новом Саду.

Опширније ➨

ИЗАШЛА ПАНОРАМА ПОЕЗИЈЕ ЂАКА ЗМАЈ-ЈОВИНЕ ГИМНАЗИЈЕ


 

slika

Сремски Карловци - Нови Сад, 27. јул 2022.

"НЕК` ОСТАНЕ ГЛАС" НАЈМЛАЂИХ ПЕСНИКА

 

У издању Бранковога кокла, штампана је панорама песама ђака Змај-Јовине гимназије у Новом Саду, коју је приредио песник, и професор ове гимназије, Растко Лончар.  Бранково коло је прошле године издало панораму поезије ђака чувене Карловачке гимназије и тиме засновало ново најмлађе крило наше песничке сцене, које, ево, попут пупољка најављује цваст поезије ђака и друге славне гимназије у Срба. 

Лепи су и ретки пројекти попут панораме „Нек’ остане глас“ ђака гимназије „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду. Бранково коло и ова гимназија сарађују деценијама, и та сарадња је на дику и понос и једнима и другима. Ова панорама долази као својеврсна младолика круна истинског разумевања и пажње између Бранковога кола и гимназије. Наступи ђака гимназије „Јован Јовановић Змај“ на Бранковом колу увек су представљали велику радост (на пример. хор и ансамбл гимназије), као и доласци песника, писаца и уметника Бранковог кола у гимназију.

 

Опширније ➨

КАКО ЈЕ РОЂЕНА КУЛТУРНА СВЕТКОВИНА У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА


 

slika

 

О ПРВОМ БРАНКОВОМ КОЛУ

 

За Бранково коло први пут се чуло 1847. године у Бечу, у Ђачком растанку Бранка Радичевића. Тада је Алексије Радичевић, богодаровити песник, али неуспешни студент права, а потом и ништа бољи на пољу медицине,  одлучио да своју прву књигу, Песме, потпише именом које ће у преводу са грчкога језика (Алексиос) на српски гласити – Бранко. Затим, за Бранково коло навелико се чуло 1895. године када је писац и професор Карловачке гимназије, Павле Марковић Адамов, основао и покренуо лист за књижевност, забаву у поуку, који ће излазити све до Првог светског рата. То је био културни пројекат јединствен на тадашњем Балкану, са крупним амблемом Бранковога имена.

Опширније ➨

БОРИСЛАВ ПЕКИЋ, ЧОВЕК БЕЗ КОМЛЕКСА И БЕЗ СУЈЕТЕ


 

slika

 

С ПЕКИЋЕМ И КАРЛОВАЧКИМ ТАМБУРАШИМА НА ДУНАВСКОЈ ЧАРДИ

Недељни Блиц, 3. јул, 2022.

Пише: Ненад Грујичић

Живећи у Лондону од 1971. године, под стигмом емигранта и дисидента, Борислав Пекић је за власт у СФР Југославији (од које не остаде ни камен на камену) био непожељна личност. Но, кад је мало, што би рекао један мој пријатељ богослов, ојужило, Пекић је почео да долази у земљу, и два пута је боравио на Бранковом колу.

Опширније ➨