Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

НАДАХНУТО О ВЕРИ

slika

На 48. Бранковом колу, у вишедеценијској рубрици „Хришћанске теме“ било је говора - о вери. Више од три деценије, у континуитету траје овај програм на Бранковом колу у којем су најчешће и највише учествовали Владета Јеротић,  те садашњи митрополит загребачко-љубљански господин  Порфирије, као и Небојша Дугалић. Неколико пута су учествовали и епископ сремски господин Василије и епископ бачки господин Иринеј, као и понеко из широког спектра православног свештенства у Срему и Бачкој.  У последњих пет година, на Бранковом колу непрекидно наступа богонадахнути  јеромонах Клеопа Стефановић, професор Карловачке богословије „Свети Арсеније Сремац“.

У поздравном слову, Ненад Грујичић је истакао да су пре неколико месеци филозофи за свој нови, 27. по реду симпозијом на Бранковом колу (у јдном другом великом континуитету на Бранковом колу) предложили тему „Појам наде“, на шта им је из Бранковог кола радосно речено да Бранко Радичевић има антологијски стих који гласи „Надо моја, ниси ваљда пена.“ Овај стих постао је мото симпозијума који ће почети са дводненим радом у суботу 14. септембра у карловачкој гимназији.

Оно што је занимљиво за концепт и визију Бранковога кола јесте био нови предлог за „Хришћанске теме“ – да на 48. Бранковом колу буде говора о вери с обзиром да филозофи говоре о нади.  Јеромонах Клеопа Стефановић је на самом почетку са великим пијететом поменуо Владету Јеротића чија „душа сада обитава у свету духовног мира и одмора, и посматра и   слуша наше речи у Карловачкој богословији“. Oдмах je повезао три појма: веру, наду и љубав. Указао је на нераскидиву повезаност ових трију нивоа духовне људске природе.

Затим је казао: „Тешко оном ко покопа свој таленат“. Хтео је да истакне да таленат као белег Бога у човеку, и белег човека у Богу, тражи посвећеност и негу од онога ко га поседује.  Никако га не сме издати. У противном може наступити депресија, униније – чамотиња духа, а затим и провалија за живот онога ко се одрекао тако големог знамена на Земљи. У вери нема компромиса, човек јој припада цео, у сталној комуникацији с Богом. Вера  потпуно одређује човека који целим бићем прилази и припада Богу, а одриче се ђавола.

Јеромонах Клеопа је истакао значај мисије Бранковога кола у одбрани и непрестаној  афирмацији духовног корена и смисла Сремских Карловаца. Поменуо је Радичевића као најважнијег представника чувеног места чије славно име при самом помену одмах подсећа на Бранка, као што при помену Бранка Радичевића то име намах подсећа на Сремске Карловце и Стражилово.