Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

"АЛЕКСИЈЕ РАДИЧЕВИЋ": ОНЛАЈН ПРЕДАВАЊЕ

slika

На „Пролећним Бранковим данима 2021“, у среду, 17. марта, у 10:10 часова, у облику онлајн-наставе, биће одржан шклски час на тему „Алексије Радичевић“. У том виду, ђацима ће се обратити Маја Стокин, професорица српског језика и књижевности.

Пре 197. година у Славонском Броду рођен је Алексије Радичевић, који ће у петој својој години с породицом преселити у Земун, а одатле у својој једанаестој, заједно са братом Стеваном уписати, чувену Карловачку гимназију. Ту је био „најодличнији ђак“ и „никад батинан“. Одлично преводи с латинског, али на српски језик, што је званично било забрањено у гимназији, јер је њен службени школски језик био немачки.

Алексије Радичевић имао је у Карловачкој гимназији најбољи хербаријум сачињен од стражиловских биљака и сцветова. Своју прву песму, Девојка на студенцу“, написаће у Темишвару као студент филозофије, то јест мудрољубија. Објавивши легендарну своју прву књигу песама у Бечу (1847), он ће је потписати именом Бранко Радичевић, преводећи крштено своје име са грчког на српски језик. С обзиром да Славонски Брод одавно не обележава успомену на Бранка Радичевића, Сремски Карловци то чине с разлогом и великом љубављу. Бранково коло је песников лирски и духовни светионик.  Бранко је најчувенији ђак Карловачке гимназије и најпознатији Карловчанин иако није у Сремским Карловцима рођен.

 

На фотографији-дагеротипији: Алексије (Бранко) Радичевић – рад првог српског фотографа Анастаса Јовановића