Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

БОЈАНА КУЛИЏАН ГРОМОВИЋ

slika

 

Ускоро у издању Бранковога кола, у едицији „Савремена поезија“, првенац „Небоглед“  Бојане Кулиџан Громовић, који ће бити промовисан на јубиларном 50. Бранковом колу...

 

Ова млада песникиња рођена је 1988. године у Мостару. Основну и средњу школу похађала у Билећи. Основне и мастер студије завршила на Катедри за српски језик и књижевност Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, а мастер рад под називом ,,Фолклорна имагинација у Нечистој крви“ одбранила је 2014. године. Радила је као професор српског језика и књижевности у Чачку и Гучи. Мајка је троје деце, са породицом живи у Новом Саду, где је запослена у Гимназији „Светозар Марковић“. Пише поезију и прозу, објављује у периодици.

Ево нас над књигом која нуди разноврсну лепезу тематских боја: рефлексије са мотивима и питањима човековог постања и постојања, фантазмагорични блесци искуства, завичајни призори и снови, урбани свет са социјалним и друштвеним искушењима, људска бића као непредвидива и амбивалентна створења спремна  на све, човеков спољашњи и унутрашњи свет, љубавна поезија, однос мушког и женског принципа и, коначно, само песништво, то јест песма и стваралачки чин.

У овој збирци песама налази се усађена људска искреност да будеш оно што јеси, а наспрам историјских и свакодневних турбуленција и тешкоћа у исти мах, дакле, и непоколебиво биће у своме настојању да се покажеш и оствариш наспрам свих сцила и харибди.

Поезија је такав књижевни род да се одупире и самој књижевности. Та онтолошка независност поезије наспрам других родова (жанрова) представља круцијално њено духовно својство. Тако можемо за Бојану Кулиџан Громовић одмах казати да је одвајкада била песникиња, то јест рођена као песничка душа.

Песнички првенац Небоглед доноси разрогачен поглед на свет, отвара зоне зачуђености над животом као творевином без премца. Сусрећемо се са песмама које живот значе, где вера у то што се пева добија димензије култа. Вера у песничку реч, у моћ песничког говора, главна је карактеристика ове првеначке књиге. 

 

      Сремски Карловци – Нови Сад, 16. јуни 2021.

                                                                                                                                          Ненад Грујичић

 

 

Бојана Кулуџан Громовић   

О ЉУБАВИ

 

Има једно мјесто, зове се Тијање,

тамо смо Ти и Ја

када нисмо оковани бетоном.

Тијање је са нама умјесто тиховање постало Ми, Мијање.

У Тијању живи храст, велики лијепи храст и људи долазе

да их освијетли енергијом здравља и љубави.

Тамо идемо када нисмо упетљани жицама

бежичне комуникације.

 

Долазимо да се напојимо са извора љубави

и да гасимо пожаре несмотрених ријечи.

Лежимо на земљи спојених дланова и ослушкујемо

шапат праискони.

 

Тамо се бодљикавим рукама грле малине и купине

слутећи ароматична вина.

Тамо изгребаним рукама муж и жена стубове подижу.

Дом је изникао на звуцима зовине магичне свирале.

Тамо је љубав у облику честице,

оне  из које је настао СвеМир.

У Тихању је СавМир

и осмијеси коло играју око огњишта љубави.

Тихање спона старог и младог времена

гдје благоглагољива вила погледом изворе бистри,

гдје Растислав и Небош

магичним раоницима ору небо будућности.