Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

СВЕЧАНО ОТВОРЕНО 46. БРАНКОВО КОЛО

slika

Сремски Карловци, 8. септембар 2017.

У најстаријој српској гимназији, свечано је отворено 46. Бранково коло. У присуству великог броја публике, беседио је песник Стеван Тонтић:   ''На овом мјесту, у Карловцима, ваља се подсјетити да је Милош Црњански  писао како се управо под Фушком гором 'зачела нова књижевност', ново мишљење, нова етика, на највишој вредности људског бића: на радовању.  Бранко се радовао животу као 'прелепом санку', а крај тог заносног сна, у чијем је средишту љубав, био је утолико тужнији. Бранкова поезија осваја нас и вјечно ће освајати магијом свог лиризма. Кад се сјетим стиха 'Ње више нема – то је био звук' (из 'Туге и опомене'), сјетим се и ријечи 'безњеница', познате кованице Лазе Костића.  А помишљам, јер су сличности у смислу очите, да је овај стих могао бити окидач и за Андрићеву приповијетку 'Јелена, жена које нема.' Да је испјевао само своју потресно лијепу,бесмртну елегију 'Кад млидијах умрети', Бранко Радичевић би у историји српске поезије остао уписан златним словима.  Бранковим гласом проговорила је запретана лирска душа народног језика Срба, језика који ће, уз све отпоре, побједом Вукове реформе доћи до свог пуног права и уважења. А Бранкова поезија постаће јак доказ да је и на тзв. простом, у вишим круговима и презреном, народном језику била могућа пјесничка умјетност непролазне вриједности.''

Говорећи о непоновљивости привилегије да се Бранково коло одвија у гимназији коју је Алексије (Бранко) Радичевић учио од своје једанаесте до седамнаесте године (1835-1941),  у препуној свечаној сали, председник Бранковог кола Ненад Грујичић уручио је Стевану Тонтићу статуету Бранка Радичевића (рад вајара Јована Солдатовића) за укупно песничко дело. Потом је новом лауреату међународне награде ''Бранко Радичевић'', немачком песнику Јиргену Израелу, Грујичић уручио ''Диплому Бранковог кола'' и свеже штампану књигу изабраних песама немачког госта на српском језику, ''Подневни псалми'', у препеву Стевана Тонтића, а у издању Бранковог кола.  Захваљујући на високој награди, Јирген Израел је рекао: ''У немачким и енглеским лексиконима и енциклопедијама хвали се да је Бранко Радичевић користио и у српску књижевност увео народни језик. Веома поштоване даме и господо, хвала вам што сте ми доделили ову значајну награду. И уверавам вас да се доделом награде 'Бранко Радичевић' осећам почашћен и охрабрен. Кад се вратим кући, потрудићу се да се песме Бранка Радичевића појаве у Немачкој. Веома поштоване даме и господо, Бог вас благословио.'' Потом је лауреат рекао своју песму ''Паулу Целану'' на немачком, а Тонтић на српском језику.

У част двојице лауреата, оперска певачица Агота Ковач Виткаи отпевала је Радичевићеву песму ''Рибарчета сан'', у пратњи пијанисткиње Тијане Медић. Затим су наступили песници: Горан Симић, Ристо Петрески, Живко Николић, Бошко Сувајџић, Растко Лончар, Мићо Савановић, Горица Радмиловић и Душан Захаријевић.

Обележавајући 170. годишњицу изласка прве књиге Бранка Радичевића у Бечу, младе драмске уметнице, на Свечаном отварању 46. Бранковог кола, Ања Алач, Даница Грубачки и  Милица Шећеров, надахнуто су говориле антологијске песме из ове култне књиге српске поезије: ''Урок'', Девојка на студенцу'' и ''Враголије''.  Женска изворна двојачка група ''Вила'' из Новог Сада извела је пун музичке енергије и лепог стиха сплет српских напева. Изводећи чувено ''Бранково коло'' Светолика Пашћана Којанова и српску песму са Космета ''Жубор вода жуборила'',  овације је изазвао младолики мешовити  хор и ансамбл Змај Јовине Гимназије из Новог Сада.  

Сутра на Стражилову Иван Негришорац полаже цвеће и пали свећу на Бранковом гробу, а глумац Бошко Петров казује Бранкову антологијску песму ''Кад млидијах умрети''. А код ''Бранковог чардака'', свечано ће бити уручена награда ''Стражилово'' Сави Крнета, Растку Лончару, Горици Радмиловић, Душану Захаријевићу, Милану Ћосићу и Николи Раусављевићу. Потом ће наступити песници Анђелко Анушић, Ранко Чолаковић, Милош Кордић, Трајче Кацаров, Милена Северовић, Мирослав Алексић, Дамир Малешев, Иван Деспотовић, Дубравка Миленковић, Ивана Гађански, Весна Егерић, Иван Лаловић, Лидија Ђого, Наташа Бундало Микић, Ивана Стојић, Марина Војиновић, Ирена Плаовић и други. Тридесет разноврсних програма 46. Бранковог кола, у десет разних амбијената Сремских Карловаца, Стражилова и Новог Сада, настављају своју јединствену мисију све до 18. септембра.