Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

БРАНКОВО КОЛО НА МЕЂУНАРОДНОМ САЛОНУ КЊИГА У НОВОМ САДУ

slika

На главној бини Међународног салона књига у Новом Саду, 8. марта 2018. године,  у 15 часова биће представљена награђена песничка издања  Бранковог кола:

Међународна награда ''Бранко Радичевић'' 2017.:

Јирген Израел: Подневни псалми ( у препеву Стевана Тонтића са немачког)

Награда ''Стражилово'' 2017.:

Растко Лончар: Нерви од волфрама (добитник и награде''Матићев шал'' и признања листа Политика –  ''Ово је била њихова година, 2017.''

 

Сава Крнета: Кућишта

Горица Радмиловић: Стрижи маску, конак немаш

Душан Захаријевић: Антологија савременог  песништва/ Антилогија свевременог речништа

Милан Ћосић и Никола Раусављевић: Кад ухватим тишину

 

Уводна реч:

Ненад Грујичић

 

Добро дошли на промоцију награђених књига и лауреата Бранковога кола на Међународном салону књига у Новом Саду!

 

P. S.

Међународни Салон књига у Новом Саду основан је пре непуних четврт века. Предлагачи оснивања ове манифестације су песници Раша Перић и Ненад Грујичић – тада (1994) председник Друштва књижевника Војводине. На њихов предлог радосно је узвратио генерални директор Новосадског сајма, господин Јовица Нешин, пореклом из Ковиља.  Убрзо су се прикључили  књижевници  Петар Милосављевић и Стојан Бербер. Одмах је договорено да са Салоном књига крене и књижевна манифестација ''Дани Лазе Костића''.  Господин  Јовица Нешин био је предложио да се поводом оснивања песничке манифестације са Лазиним именом направи и специјално вино за Новосадски пољопривредни сајам, ''Међу јавом и мед сном'', што нажалост после одласка господина Нешина никад није реализовано. Али, како каже једна максима: ''Никад не реци никад!''

Међутим, основана је одмах  награда ''Лаза Костић'' која је била додељивана за све жанрове којима се Костић бавио (поезија, проза, драма,  есеј, критика, полемика, превод, публицистика) и за издавачки подухват године. За награду су могли конкурисати само издавачи који излажу своје књиге на Салону књига. Жанровска разноврсност и бројност награде ''Лаза Костић'' имале су потпун смисао у концепту манифестације који је обухватао сајамску изложбу књига и тиме мотивисао издаваче на што бољу презентацију, резултате и подухвате. У међувремну, награда је сведена на само једну, која се махом додељује за романе (који нису репрезентативни жанр песника Лазе Костића), те је тако изгубила ширину и јавно дејство које је имала у првих десетак година свога постојања.

Награда са Лазиним именом била је својеврсни пандан ''Стеријиној награди'' која се на Стеријином позорју сваке године додељује за више уметничких жанрова и дисциплина. Предлажемо и верујемо да ће се награда ''Лаза Костић'' вратити својим оснивачким коренима и тако много више обогатити атмосферу на Салона књига и међу издавачима,  и уопште књижевни и културни живот у Новом Саду, Војводини и Србији, поготово у сусрет Европској престоници културе у  Новом Саду 2021. године.