Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

СВЕЧАНО ОТОВОРЕНИ "ПРОЛЕЋНИ БРАНКОВИ ДАНИ 2018."

slika

ОЈ, КАРЛОВЦИ, МЕСТО МОЈЕ ДРАГО...

Уручена престижна награда ''Печат вароши сремскокарловачке'' Владану Ракићу и Милану Пађену за књиге песама ''Капија времена'' и ''Пут без путоказа''.

      У најстаријој српској, чувеној Карловачкој гимназији, на дан рођења Алексија (Бранка) Радичевића по старом (јулијанском) календару,  свечано су отворени ''Пролећни Бранкови дани 2018'' уз композицију ''Химна карловачких ђака'' коју је извео Хор Карловачке гимназије са диригентом Растком Павловом. 

      Главни догађај било је свечано уручење престижне награде ''Печат вароши сремскокарловачке'' песницима Владану Ракићу и Милану Пађену. Уручујући им награду, Ненад Грујичић, председник Бранковог кола, истакао је непоновљивост лепоте и значаја оваквог културног чина у Карловачкој гимназији у којој се Алексије Радичевић школовао од 1835. до 1841. године. Изразио је наду да ће у Славонском Броду, родном граду Бранка Радичевића, поново бити подигнут споменик великом српском песнику, који је пре четврт века срушен пред школом која је, такође, носила његово име.

      Обраћајући се публици, лауреат Владан Ракић је рекао: '' Надам се да осећате зашто сам и колико сам са 'Печатом вароши сремскокарловачке' не само срећнији,  него богатији. То одличје ме инспирише да отпочнем нека нова естетска и дубоко људска кола и колоплете. Тиме сам дужан – како цењеном жирију, тако и Сремским Карловцима, свим Сремскокарловчанима, песницима и прегаоцима,  а највише самом, великом  Бранку Радичевићу. Осетио сам да је неки сабратски делић његовог бића,  чак и витог ребра његовог у мени, некако дубоко у мени, а расут по васељени.''

       Милан Пађен је исказао одушевљење чињеницом да му је припала награда која непрекидно траје пола столећа, која у свом имену носи светлост Сремских Карловаца и Бранка о којем је учио и многе његове песме као дечак напамет говорио у родној Банији. Захваљујући се домаћинима и са по једном својом песмом из награђених књига ''Капије вемена'' и ''Пут без путоказа'', Ракић и Пађен су од младе публике измамили искрене аплаузе.

      У свечаном наставку програма анступили су песници Стеван Тонтић, Душан Радак, Дубравка Миленковић, Растко Лончар, Ивана Стојић, Душан Захаријевић и Ирена Плаовић. Драмска уметница Софија Мијатовић надахнуто је казала  антологијску песму ''Враголије'' Бранка Радичевића. У музичком делу програма, млада оперска певачица, у клвирској пратњи Стефана Јанчића, отпевала је чувену композицију ''Дивна'' Исидора Бајића, а млада певачка женска група ''Вила'' извела сплет српских напева. Гимназијски хор извео је чувену композицију ''Соса и сат'' Константина Бабића.

      Посебне пажње вредан и запажен прилог, уз велике аплаузе, на самом крају свечаности, била је позоришна представа ученика Карловачке гимназије ''Добри духови гимназије'', у режији професорице Јелене Реба. Приказани су ликови Бранка Радичевића, Симе Милутиновића Сарајлије, Теодоре Петровић, Борислава Михајловића Михиза и Виде Огњеновић.

      ''Пролећни Бранкови дани 2018'' настављају сутра своје богате и младолике програме промоцијом новог часописа за књижевност и уметност ''Срп'' из Републике Српске, и трајаће све до 28. марта у Новом Саду и Сремским Карловцима, када ће свечано бити обележен Радичевићев 194. рођендан по новом (грегоријанском) календару.