Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

СВЕЧАНО ЗАТВОРЕНИ ''ПРОЛЕЋНИ БРАНКОВИ ДАНИ 2018''

slika

ПЕВАМ ДАЊУ, ПЕВАМ НОЋУ...

      На дан рођења Бранка Радичевића,  28. марта, свечано су затворени ''Пролећни Бранкови дани 2018'' који су трајали од 15. до 28. марта.  У Сремским Карловцима, У основној школи ''23. октобар'' приређен је програм у част 194. рођендана Алексија (Бранка) Радичевића. 

       Као централни део програма, по сценарију и режији ученика и наставника школе,  посебним ангажманом професорице Данијеле Николић, изведен је поетско-сценски приказ ''Сећање на  Алексија Радичевића''.  Млади женски хор школе извео је познате песме Бранка Радичевића ''Девојка на студенцу'' (Кад сам синоћ овде била/ и водице заитила,/ дође момче црна ока/ на коњицу лака скока...) и ''Укор'' (Де си душо, де си рано,/ де си данче мио,/ де си сунце огрејано/ де си досад био...). Посебна атракција је било извођење чувене Бранкове песме ''Мини Караџић у споменицу'' (Певам дању, певам ноћу,/ певам селе што год `оћу...), која је изведена уз електричну гитару и хор.

       Затим је прмовисан квалитетни школски лист ''Стражиловац'', који је понео лепо име по ветру са Стражилова. Лист излази већ петнаест година, а досад је штампано 37 бројева. О листу је инспиративно говорила наставница српског језка и песникиња Виолета Грујичић.  Она је истакла разноврсност прилога за ученике од првог до осмог разреда, који су примарни сарадници листа. Неки од њих казивали су Бранкове  антологијске песме, нарочито оне са стиховима у којима се помињу Сремски Карловци и Стражилово.

       Као гости, наступили су песници Никола Раусављевић и Милан Ћосић, аутори заједничке књиге у Бранковом колу ''Кад ухватим тишину'', иначе чланови познате рецитаторско-музичке дружине ''Међу нама''. Они су уз гитару извели чувену Бранкову песму за децу ''Рибарчета сан'', која се појављује и од именом ''Циц''.

       У име Бранковог кола, на почетку програма, председник Бранковог кола, песник Ненад Грујичић, даривао је за Бранков рођендан ђацима десет примерака књиге песама за децу ''Маца на вратанца''. Међу првим добитницима поклона били су они ђаци који носе име Бранко и Алексије, а потом и други.

        Програм је протекао у препуној свечаној сали, у изузетно надахнутој атмосфери са громогласним алаузима, уз обостране жеље да се већ у септембру 2018. године, на 47. Бранковом колу,  које ће трајати од 7. до 17. септембра, поново нађу у заједничкој мисији јединствене песничке институције која надалеко проноси славу  Стражилова, Сремских Карловаца и Новог Сада,  са непоновљивим амблемом поезије и имена Бранка Радичевића: ''Фала, Боже, на дар ови,/ о помози, благослови,/ да ми како с права пута/ душа млада не залута.''