Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

„ВЕЛИКА ПОВЕЉА БРАНКОВОГА КОЛА“ ВЕРИ КОВАЧ ВИТКАИ И ВИЦИ ДАРДИЋУ

slika

На завршној седници жирија Бранковог кола (Ненад Грујичић, Весна Чипчић и Милан Плетел),  27. августа, за „непрекинуту и узвишену сарадњу“ током протеклих деценија чувене песничке и културне манифестације, једногласно су проглашени нови лауреати ''Велике повеље Бранковог кола''  за 2018. годину.

То  су  оперска уметница Вера Ковач Виткаи и драмски уметник Витомир Вицо Дардић, дугогодишњи учесници, пријатељи и градитељи Бранковога кола. Обоје награђених уметника равноправно и заслужено  добијају ово престижно признање за оригинални и врхунски стваралачки печат на јавној културној сцени.

Жири Бранковога кола  истиче  да се ово престижно признање за животно дело додељује, пре свега,  „за њихов надахнути допринос лепоти и моћи поезије, стваралачку радост и љубав према песницима и људима на трагу божанскога дара Бранка Радичевића“. 

У непосусталој мисији сопствених талената на животним и духовним путевима, са разноврсним искушењима и препрекама, победама и васкрснућима, Вера Ковач Виткаи и Витомир Вицо Дардић, свако у својој уметности, показали су људски смисао и дар за меру и скромност у дуготрајним каријерама. Награда им припада за испољену поетску лепоту и племенитост, за натпросечну храброст и уметничку снагу у трајању кроз време.

Међу досадашњим добитницима „Велике повеље Бранковога кола“ налазе се Владета Јеротић, Михаило Миша Јанкетић, Љиљана Петровић, Весна Чипчић, Милан Плетел и Богдан Винокић. Новим лауреатима, ово високо признање свечано ће бити уручено на 47. Бранковом колу које ће трајати од 7 -17. септембра у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду.