Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

ДУШКО НОВАКОВИЋ СА НОВОСАДСКИМ ГИМНАЗИЈАЛЦИМА

slika

ПЕСНИЧКА ИРОНИЈА НА ДЕЛУ

 

Пети дан 47. Бранковог кола започео је програмом „Песничка читања“ у гимназији „Исидора Секулић“ у Новом Саду. Гостовао је угледни српски песник Душко Новаковић чија се прва књига „Зналац огледала“, у чувеној едицији „Пегаз“ Књижевне омладине Србије, појавила 1976. године.  У препуној свечаној сали гимназије, уз велику пажњу и аплаузе за сваку прочитану песму,  сусрет је протекао у знаку узајамног разумевања и поштовања. То је поезија у којој ни једна реч не смета другој, већ граде хармоничан и природан однос у уметничком распореду смисла, оно што песник жели да каже с песмом која има „главу и реп“.  

Хумор, иронија, сатира и гротеска  врхуне у својим језичким  захватима саркастичне и циничне искре значења и доживљаја песме. Песник је успео да „хипнотише“ младу публику и скрене пажњу на своју особену урбану поезију која обилује супериорном  критком социјалних и политичких феномена у њиховом  друштвеном изобличењу. 

Новаковић је затим објаснио публици примордијалну тачку своје поетике која се зачела  у раном датињству када је као дете разведених родитеља морао кренути својим  путем. Читајући старе грчке митове у поетском облику, пронашао је тада за себе теме које би могао обрађивати у првим песничким  покушајима.

У програму је наступило и неколико талентованих ђака-песника гимназије, чију је поезију Душко Новаковић с пажњом саслушао. Модератор Дамир Малешев, песник и професор гимназије,  успешно је усмеравао делове ка  целини програма дајући им смисао и меру у оквиру задатог школског часа.