Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

„ВЕЛИКА ПОВЕЉА БРАНКОВОГА КОЛА“ КСЕНИЈИ МАРИЦКИ ГАЂАНСКИ

slika

На завршној седници, 4. фебруара 2019. године, жири Бранковогa кола (Ненад Грујичић, председник, Весна Чипчић и Милан Плетел),  донео је једногласну одлуку  да за новог лауреата „Велике повеље Бранковогa кола“ прогласи Ксенију Марицки Гађански. Међу досадашњим добитницима „Велике повеље Бранковога кола“ налазе се Владета Јеротић, Вера Ковач Виткаи, Михаило Миша Јанкетић, Љиљана Петровић, Весна Чипчић, Милан Плетел, Богдан Винокић и Вицо Дардић.

 

                                    О Б Р А З Л О Ж Е ЊЕ

 

Oво престижно признање за животно дело Бранково коло додељује „за надахнути допринос лепоти и моћи поезије, стваралачку радост и љубав према песницима и људима на трагу божанскога дара Бранка Радичевића“.  Заједно са својим супругом, угледним српским песником Иваном Гађанским (1937-2012), Ксенија Марицки Гађански давала је велику подршку и конкретне  стваралачке прилоге за развој и живот Бранковога кола. Ксенија Марицки Гађански је учествовала и у заснивању међународне награде „Бранко Радичевић“ у Сремским Карловцима, као и на покретању и учествовању на Филозофском симпозијуму који на Бранковом колу траје више од четврт века.

Ксенија Марицки Гађански (1939, Мартинци у Срему), завршила је чувену Карловачку гимназију и припада реду најпознатијих ђака ове најстарије српске средњошколске установе. Филозофски факултет (Група за класичне науке) дипломирала у Београду 1962. године, магистрирала је 1964, а докторирала 1972. Била је на научном усавршавању на Филозофском факултету у Атини и Visiting sholar на Колумбија универзитету у Њујорку. Објавила је десетак значајних књига и више стотина научних радова. Главни је уредник “Зборника за класичне студије Матице српске” и публикације Античког друштва “Антика и савремени свет”.

Почасни је члан грчког научног и књижевног друштва PARNASSOS у Атини, које је после Атинског универзитета, најстарија културна институција у Грчкој, чији су чланови били и Лаза Лазаревић и Јован Дучић. Члан је више стручних и научних удружења у земљи и иностранству. Добитник је више домаћих и иностраних награда, међу којима су Национално признање за врхунски допринос култури Републике Србије и грчки орден „Златни крст“, који је као ред племенитих дела Грчке установљен 1948. године и додељује се само успешним женама, Гркињама и странкињама.

Заједно са супругом Иваном, Ксенија је превела многе грчке песнике на српски језик. Међу њима је и савремени аутор Насо Вајена, истакнути песник и  универзитетски професор у Атини и свету, који се пре десетак година овенчао и међународном наградом „Бранко Радичевић“ у Сремским Карловцима, и захваљујући породици Гађански  појавио на Бранковом колу као аутор нове књиге објављене у овој културној институцији. 

„Врунски хеленист, Ксенија Марицки Гађански, свој глас као класични филолог, дугује чињеници да њен приступ античким грчким текстовима долази из оптике живог осећања књижевности, проистеклог из њеног дубоког познавања и контакта са књижевним делима нашега доба. Она није само професор класичних наука, већ хеленист у дијахроном значењу тога термина, истраживач и тумач који грчку књижевност, од антике до данас, с нарочитом продубљеношћу, чита као нераскидиву целину. Истовремено, она је личност која сагледава књижевна дела, античка и модерна, не само у њиховом уском уметничком оквиру него и у ширим друштвеним и историјским збивањима“ – навео је Насо Вајена.

„Велика повеља Бранковог кола“ свечано ће бити уручена Ксенији Марицки Гађански у Спомен-библиотеци најстарије српске, чувене Карловачке гимназије, на Радичевићев 195. рођендан, а на  „Пролећним Бранковим данима 2019“, који ће трајати од 15 – 28. марта у Сремским Карловцима и Новом Саду.

Сремски Карловци, 4. фебруар 2019.

 

                                                                                   ПРЕДСЕДНИК

                                                                                    Ненад Грујичић

http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=458712