Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

У НОВОМ САДУ ПРЕДСТАВЉЕН ГРАД ПРИЈЕДОР КАО ТУРИСТИЧКА И КУЛТУРНА ДЕСТИНАЦИЈА

slika

Нови Сад, 24. мај 2022.

ПРЕЗЕНТАЦИЈА ПРИЈЕДОРА У НОВОМ САДУ

У завршници манифестације „Дани Приједора у Новом Саду“, данас се у Културном центру Новог Сада представила Туристичка организација Града Приједора. Презентација је обухватила видео-приказ легендарне планине Козаре и Националног парка „Козара“, реке Сане, природних лепота Приједора као поткозарског града, историјску и генезу развоја Приједора, те приказе Музеја Козаре, Спомен-куће породице Стојановић, Библиотеке „Ћирило и Методије“, Галерије „Сретен Стојановић“, Приједорског позоришта, Центар за приказивање филмова и бројна културно-уметничка друштва. 

Предочен је календар значајних манифестација током године: Дани зиме на Козари, Планинарски марш „Поздрав прољећу“, Дани цвијећа, Међународне уличне трке, Међународни фестивал хорова „Златна вила“, ИТФ Приједор опен, Приједорско културно љето, Петровдански падобрански куп, Етно изложба „Златне руке Поткозарја“, Ликовна колонија „Сретен Стојановић“, Ша фест, Књижевни сусрети на Козари, Дани меда и Међународни бициклистички маратон. Овоме треба додати и Фестивал цртежа и музике, Међународни конкурс радова на папиру, Пројекат „Приједор град мурала“ и тако даље.

У туристичкој понуди налазе се и Еко центар „Љекарице“, Етно село „БК оаза“, Рибњак „Саничани“ и бројни хотели и хостели на подручју Града Приједора. Познати су и ловни и риболовни потенцијали Поткозарја. Преузимајући колорит Истока и Запада, различите утицаје и елементе бројних кухиња, али и осмишљавањем домаћих јела, настала су специфична јела овога краја. Мириси давнина и домаће поткозарске кухиње још увијек се могу осјетити у селима Поткозарја. А у оквиру празничних трпеза на подручју Приједора постоје следеће: Божићна трпеза (цицвара), Васкршња трпеза (переци), Славска трпеза (погача, славско жито), Бајрамска трпеза (соган долма, босански лонац), Украјинска трпеза (мешани боршч), Чешка трпеза (кнедле са месом и шпинатом), Словеначка трпеза (штрукле од хељде) и Ромска трпеза (цигански гулаш).

Приједор је град са богатом традицијом културног наслеђа и уметничког стваралаштва што је определило ову средину за савремени развој у додиру са традицијом и непрестаним иновацијама на пољу живота свих становника, нарочито младих и њихових креативних интересовања на којима почива будућност Приједора.  

 

Ненад Грујичић

НЕДЈЕЉА

 

Облачи се лично отац, на свадбу ће – да запјева,

Мати скаче, џеп пришива, марамицу меко свија,

Ћаћа виче: Брже, брже, десна-лјева, десна-лјева,

Мајка кончић црн удјева ко питома кућна лија.

 

Све трепери, кућа дише, ој, отац се на пир спрема,

Греда шапће, димњак жмирка, у дворишту пас се чешка.

– Додај пиштој, црна жено, за ципеле гдје је крема,

Поцупкује Равијојла. у покрету сва се мрешка.

 

Кад се снабдје свим што треба, отац засја сав у лицу,

У комаду шпигла гледа да л` се длака брка дигла,

Ако јесте дај маказе да мандркнем издајницу.

 

Све у реду, трк на свадбу, чека плећка, пива кригла.

Мати стоји кô стожина на сред куће, у смирају,

С пода диже ситну длаку и – стеже у загрљају.