Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

Бранково коло

 

Lecic

Један од живих споменика Бранку Радичевићу јесте и културна институција Бранково коло, својеврсна његова задужбина коју краси септембарска манифестација у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду.

С краја 19. и с почетка 20. века (1895-1914) у Сремским Карловцима излазио је лист за књижевност, забаву и поуку, Бранково коло.

Мисију тога листа наставља данас културна институција истога имена. Бранково коло данас чува успомену на Бранка Радичевића и његово дело. Оно чува и Сремске Карловце, даје им печат места јединственог у српској култури. Бранково коло негује висок креативни однос према баштини, али и према савременим нашим и светским духовним вредностима. Оно, напросто, воли песнике као што песници воле њега. На Бранковом колу песник је привилегован и заштићен. Ту је песник на свом континенту. Парнасовска лепота стражиловског амбијента окупља сваке године, у рану јесен, када лисје већ помишља и почиње да жути, највећа и најдаровитија, афирмисана и најмлађа имена из света поезије и књижевности, али и из драмске, ликовне и музичке уметности, те филозофије и духовности уопште.duskoTrifunovic

На манифестацији Бранково коло сваке године додељују се три угледне награде, међународна Бранко Радичевић, и наше – Печат вароши сремскокарловачке и Стражилово.

Бранково коло сарађује са сличним манифестацијама из земље и света. Духовна светлост Бранковог кола има вековни амблем специфичне песничке мисије. Оно креативно зрачи присуством песника и уметника из свих наших крајева и света, скрећући на себе велику медијску пажњу.

Бранковo коло је најлепше и најмоћније кад се осети изнутра, на лицу места, у атмосфери по којој је ова највећа песничка манифестације позната. Песничка енергија Бранка Радичевића оваплоћена је сталним позивом у његовим стиховима:

Ао, данче, ала си ми бео,
Још би’ дуго гледати те ‘тео!

brankovspomenikБранково коло је значајна културна институција која бројним програмима и садржајима обележава успомену на великог српског песника Бранка Радичевића. Главна манифестација одвија се сваке године у месецу септембру у Новом Саду, Сремским Карловцима и на Стражилову. Сачињена је од песничких, књижевних, сценских, драмских, музичких, ликовних, образовних, духовних и других програма. Последњих година Бранково коло стекло је велики углед широм земље и, по јавним оценама, сматра се најбољом манифестацијом те врсте у нас.

JelisavetaKradjordjevicДосад су Бранково коло походила највећа књижевна, културна и духовна имена. Бранково коло води рачуна и о младој генерацији писаца и уметника. Наравно, своје место имају и посве млади и недовољно афирмисани писци и уметницу којима је Бранково коло идеална шанса за улазак на терен јавног литерарног и духовног живота. Поред угледних гостију из света литературе стални гости Бранковог кола јесу и драмски уметници највишег ранга. Ту су и најзначајнија сликарска имена, као и бројни музички ансамбли.matija beckovic

Одјек Бранковог кола попримио је широке медијске димензије и представља значајан допринос савременом културном животу наше средине. Реализацијом програма и начина рада Бранково коло демистификује и уводи нов однос према садржајима свеукупног посла. Отуда, високо расположење и воља писаца и уметника из многих средина да дођу на Бранково коло.