Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

САОПШТЕЊЕ ЗА НАГРАДУ „СТРАЖИЛОВО“, ЗА ЦЕЛОКУПНИ ПЕСНИЧКИ ОПУС: ЛАУРЕАТ КРСТИВОЈЕ ИЛИЋ

slika

Сремски Карловци, 8. август, 2019.

 

Лауреат Крстивоје Илић

 

Ове године у Бранковом колу уведена је и награда „Стражилово“ – за целокупни песнички опус. На завршној седници, 8. августа,  једногласном одлуком жирија у саставу: Ненад Грујичић (председник), Иван Лаловић и Растко Лончар, ова награда припала је истакнутом српском песнику Крстивоју Илићу.

 

                        О Б Р А З Л О Ж Е Њ Е

 

Укључујући ове године у јавни простор деловања Бранковога кола и награду „Стражилово“ за целокупни песнички опус, као нови концентични круг одсјаја поезије Бранка Радичевића,  проширени су лепеза и значај овог престижног признања најлепшег имена на српској књижевној сцени. Ове године, дакле, талентованим младим добитницима награде прикључује се и старији лауреат са свеукупним животним дѐлом и искуством стражиловског и парнасовског  проседеа. Тиме чувена награда добија на ширини и дубини, појачава своју несвакидашњу мисију која траје четрдесет шест година. 

Један од најизразитијих савремених српских  песника „стражиловске линије певања“, настављач Бранкове лире и језика,  самородни и јединствени песник Крстивоје Илић (1938, Брдарица у засеоку Вила-Леска код Шапца) тво­рац мно­гих ововре­ме­них и свевремених „еле­ги­ја над го­ра­ма и во­да­ма“, први је добитник награде „Стражилово“ за свеукупни песнички опус. Ли­ше­на по­тре­бе да пе­ва о ур­ба­ном и техноло­шком, по­е­зи­ја Кр­сти­во­ја Или­ћа је па­сто­рал­на хим­на људском  те­лу и ду­ши. Из пан­те­и­стич­ког кру­га ове по­е­зи­је, оса­мо­ста­љу­ју се и формирају пе­сме по­све­ће­не Бо­гу. ''Вр­хун­цем про­ми­не Бог./ Пра­те га мла­ди цве­то­ви'', пе­ва Кр­сти­во­је Илић у слави матерњега језика.

И кад пева о српској историји или баштини, о љубави или небу, о животу или деци,  Крстивоје Илић је увек апсолутни лиричар са једнаким интезитетом имагинације и маште, дара и лепоте, музике и смисла.  Он је еклатантан случај поетичке доследности и животне истрајности на одисејском путовању кроз многобројне изазове и искушења. Надилазећи институционалне и пајташке трговачке дриблинге, замке ушећерених Данајаца са Јудиним понудама,  свеприсутне помодности и такозване нове трендове са кратким маховима,  Илићево дело је доказ да је поезија универзална и надвремена дисциплина у стварности живога песника, неугасиви лични печат бића и талента у еросу језика, духовна светлост без премца и краја. Прва награда за укупно песничко дело,  са именом „рајског Стражилова“, иде у руке правом, од Бранка Радичевића изабраном, репрезентативном и за сва времена оствареном српском орфеју –  Крстивоју Илићу.

 

Овогодишња награда ''Стражилово'' свечано ће бити  уручена на Стражилову 7. септембра, код „Бранковогг чардака“,  поред споменика Бранку Радичевићу (рад вајара Јована Солдатовића), а на 48. Бранковом колу које ће трајати од 6. до 16. септембра у Сремским Карловцима и Новом Саду, у знаку 195. годишњице рођења Алексија (Бранка) Радичевића.