" /> Награда "Сава Мркаљ" Ненаду Грујичићу
Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

Награда "Сава Мркаљ" Ненаду Грујичићу

slika

 Београд, 22. новембар 2017.

На основу члана  19. тачка 4. Статута Књижевне заједнице Крајине - Београд,  жири за доделу награде ''Сава Мркаљ'', у саставу: Душан Ђаковић, председник, Милан Пађен и Никола Корица,  донео је на завршној сједници 22. новембра једногласну одлуку да се јубиларна, десета  награда ''Сава Мркаљ'',  за 2017. годину, за изузетно значајна књижевна остварења на српском језику, додели Ненаду Грујичићу за две књиге:

  1. Антологија српске избегличке поезије ''Прогнани Орфеји'' (Бранково коло, 2016)
  2. Антологија крајишких ојкача ''Пјевај, ори, прозоре отвори'' (РТС и Бранково коло, 2017)

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Познати песник Ненад Грујичић показао је истанчан смисао и стваралачку храброст  за састављање  важних антологија. Оригиналан одабир песама и песника направио је и у својој ''Антологији српске поезије (1847-2000)'', која је за кратко време доживела поновљено издање. 

Сада су пред нама две нове  антологије Ненада Грујичића,  које се баве, пре свега, поезијом и културом Срба Крајишника. Обе ове антологије нашле су се у судбинском кругу мотива везаних за вековну Војну крајину, али и за ново време избеглиштва и прогона на Балкану. У антологији ''Прогнани Орфеји'', са компетентним  Грујичићевим предговором,  доминирају савремени аутори, српски песници, укупно  116.  То су песници који су на својој кожи осетили жиг избеглиштва и прогона. Они су изгнани из својих домова у Хрватској,  Босни и Херцеговини и са Косова и Метохије.  Песнички свет у антологији ''Прогнани Орфеји'' кореспондира са животом,  поезијом и страдањем Саве Мркаља (1783-1833), свестраним српским интелектуалцем пореклом са Кордуна, који је  је био претеча Вука Караџића.

У другој књизи, ''Пјевај, ори, прозоре отвори'',  представљено је српско културно наслеђе, певано народно благо динарског човека – крајишка ојкача. То су минијатуре  у десетерачком римованом двостиху, у 2000 примера, са најбољим литерарним карактеристикама. Осим богатог Грујичићевог поговора, по многим оригиналним потезима,  радикалног по дубини засецања ове проблематике, те неколико битних напомена и записа, ова антологија по први пут у нашој култури доноси ризницу имена певача ојкаче, близу 1500 анонимних даровитих људи од средине 19. века наовамо, са географских простора Баније, Кордуна, Лике, Далматинске Загоре и Босанске Крајине.

У првој антологији, ''Прогнани Орфеји'', превладавају туга и бол, а у другој, ''Пјевај, ори, прозоре отвори'', радост и оптимизам, духовитост и бараблук, са израженом вољом да живот у новим околностима  буде обновљен и настављен.  Ненад Грујичић је успео пре пет година да упише ојкачу у први Регистар нематријалног културног наслеђа Србије, где данас огроман број избеглих и прогнаних Срба, најпре у Војводини, Београду и другим деловима Србије, чува и негује своју крајишку традицију као доказ идентитета и животног континуитета.

Међу досадашњим добитницима награде ''Сава Мркаљ'' налазе се Матија Бећковић, Радомир Смиљанић, Душан Иванић, Славица Гароња-Радованац и други.

                                                                                          Књижевна заједница Крајине - Београд

                                                                                          Никола Корица, секретар

 

http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=369886

https://www.dnevnik.rs/kultura/knjiga/nagrada-sava-mrkal-nenadu-grujicicu-22-11-2017

http://banija.rs/obicaji/17398-nagrada-sava-mrkalj-nenadu-grujicicu.html

https://www.nezavisne.com/kultura/knjizevnost/Grujicic-Cast-je-dobiti-nagradu-sa-imenom-Mrkalja/452771

http://www.rtv.rs/sr_lat/zivot/kultura/sava-mrkalj-nenadu-grujicicu-za-antologije_872567.html

http://srpcasopis.org/2017/11/22/sava-mrkalj-nenadu-grujicicu/