Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

Са ''Пролећних Бранкових дана 2018''

slika

ДРАМСКО КАЗИВАЊЕ ИВЕ АНДРИЋА

     У наставку ''Пролећних Бранкових дана 2018'' приређено је драмско казивање фрагмената из романа ''На дрини Ћуприја'' Иве Андрића у свечаној сали угледне  новосадске гимназије ''Јован Јовановић Змај'', друге по старини у Срба.  Пре почетка програма, председник Бранковог кола Ненад Грујичић, предао је цењеном госту десетак нових и награђиваних књига Бранковог кола међу којима је и ''Антологија српске поезије (1847-2000)'', где се налазе и песме Иве Андрића. Биографију  глумца и основне податке о делу госта публици је  предочио модератор програма Растко Лончар, песник Бранковог кола и млади професор Змај Јовине гимназије.

     Истакнути драмски уметник Тихомир Станић казивао је делове из легендарног романа ''На Дрини ћуприја'' с акацентом на Мехмед паши Соколовићу и његовим дубоким болним емоцијама и преживљавањима прекинутог дечаштва у Босни. У препуној сали гимназије, познати глумац је динамизовао начин представљања прозног дела нашег нобеловца и дао томе свој лични стваралачки печат, убедљиву нијансу оригиналности. На занатски разговетан, и уметнички надахнут начин,  Тихомир Станић је извео цело казивање на врхунском нивоу.

     Публика је са великом пажњом пратила мудре и вечите реченице Иве Андрића у интерпретацији уметника који се у чину казивања потпуности предао лепоти и величини овакве литературе. Искрсле су слике отимања српске здраве мушке деце у Босни, која су у великом броју одвођена у Турску где су постајали елитни јањичари и државни службеници. Као већ одрастао човек, врхунске војне и државничке каријере Мехмед паша Соколовић, непрестано се присећа Дрине када је на трошној скели, уз скелеџију без једне ноге, ока и увета,  као десетогодишње српско дете у сепету занавек отишло из родног амбијента. Решеност да споји две обале Дрине, и тиме – две цивилизације, он успева, насупрот свим локалним препрекама, након пет година подизања грађевинског чуда, да подигне велелепни мост – велику ћуприју на Дрини.

      Публика је, нема сумње, на нов начин доживела генијални таленат Иве Андрића. По дугом и снажном аплаузу осетило се да је Тихомир Станић донео у Змај Јовину гимназију уметничку вредност која је пандан традицији књижевних и духовних врхова Новог Сада као српске Атине.

      У уторак, 20. марта, на ''Пролећним Бранковим данима 2018'',  у чувеној Карловачкој гимназији биће промовисан јубиларни 110. број познатог и награђиваног школског листа ''Бранко''.