Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

Svetski dan poezije na ‘’Prolećnim Brankovim danima 2018’’

slika

PROMOVISANE ČETIRI NOVE KNJIGE BRANKOVOG KOLA

     Svetski dan poezije na ''Prolećnim Brankovim danima 2018'' protekao je u punoj  Gradskoj biblioteci u Novom Sadu. Predstavljene su četiri za ovu priliku štampane knjige pesama u izdanju Brankovog kola. U pozdravnoj reči, pesnik Nenad Grujičić, predsednik Brankovog kola, ukazao je na jedinstvenost projekta Brankovog kola  na globalnom planu –  sa četiri sveže knjige pesama štampane za 194. rođendan Aleskija (Branka) Radičevića, a pripremljene za promociju na Svetski dan poezije na ’’Prolećnim Brankovim danima 2018’’.

     On je izneo zanimljiv i redak podatak da, kao domaćin  čuvene institucije i njenih pesničkih manifestacija,  iako dugo godina na čelu, nikad nije kao pesnik nastupio na programima Brankovog kola. Toga principa držao se sve ovo vreme ne želeći da zloupotrebi privilegiju i poziciju na kojoj se našao.  Zatim je upitao publiku da li da večeras, na Svetski dan poezije, i u čast četirju novih knjiga objavljenih u Brankovom kolu za Radičevićev rođendan,  ipak prekrši to pravilo, na šta je publika aplauzom zatražila pesmu. Nenad Grujičić je naizust rekao svoju poznatu pesmu ''Ljubavna skaska'',  objavljenu pre četvrt veka u knjizi ’’Cvast’’ (za koju je tada na Kosmetu, u Prištini dobio nagradu ’’Lazar Vučković’’), pesmu posvećenu izvesnoj Jovanki, srpskoj Orleanki, pisanu u pesničkoj formi velika sestina (sestina lirica) iz italijanske književnosti, nakon čega se ponovo prolomio dugotrajan aplauz.  Time je svečano otvoren Svetski dan poezije na ’’Prolećnim Brankovim danima 2018’’, a Grujičić konačno nastupio kao pesnik na manifestaciji koju organizuje i vodi.

      Potom su svoje pesme, ukupno po šest,  govorili autori novih knjiga Brankovog kola:  iz Smederava Ivana Stojić (’’Putnik sa tačkom’’), iz Beograda Irena Plaović (’’Veliko Toplo)’’ i  iz Zrenjanina Perica Markov (’’Pesmice’’). Četvrti autor Brankovog kola, iz Banjaluke Goran Gavrić Grga bio je sprečen da dođe na promociju s obzirom da baš na Svetski dan poezije  očekuje da mu se rodi prvo dete.  Pročitana je poezija iz njegove knjige ’’Zapisi iz malteške hridi’’.  Svi pesnici su, za svaku kazanu pesmu,  bili nagrađeni iskrenim aplauzima publike.

      Mladi pesnik i kritičar Rastko Lončar je o knjizi ’’Putnik sa tačkom’’ zapisao:  ’’Komunikacija sa lektirom je vidljiva u poeziji Ivane Stojić – uglavnom su recipijenti gospoda Pekić i Kiš – ali trenuci u kojima se pesnikinja nadgrađuje svojom sopstvenom adaptacijom ironičnosti i cinizma jesu antologijski.’’

      O knjizi ’’Veliko toplo’’, oduševljen, Rastko Lončar pored ostalog kaže: ’’Irena Plaović se nastavlja na prebogate i izazovne tradicije jednog od možda najvećih srpskih pesnika – Rastka Petrovića, na njegovu plotnost koju vešto prožima vizantijsko-mediteranskim, meditativnim duhom Ivana V. Lalića, duboko zadirući u meso svakodnevice.’’

      Dušan Zaharijević, takođe mladi pesnik Brankovog kola, a za ovu priliku i kritičar, zapisao je o knjizi ’’Pesmice’’: ’’Ritam pesama Perice Markova je ’romantičarski’, lagan, poletan, iz pesma kao da isijava elan vital. Reklo bi se da pesme isijavaju nevinu lepotu i ljubav prema svetu. Ovo je poezija korena žića i radost svakog živog bića.’’ Govoreći o knjizi ’’Zapisi sa malteške hridi’’ Gorana Gavrića Grge, Zaharijević je istakao pesnikovu nameru poistovećivanja sa mukama Isusovim na iskušeničkom putu i Golgoti savremenog doba.

      U nastavku programa, sa po jednom svojom pesmom, u čast Svetskog dana poezije, i u prilog poeziji iz novih knjiga Brankovog kola,  uz snažnu pažnju i vruće dlanove publike,  nastupili su: Julija Kapornjai, Milan Ćosić,  Marija Prgomelja, Nikola Rausavljević i Suzana Rudić.

      U čast 194. rođendanu Branka Radičevića, Brankovo kolo je poklonilo po deset primeraka svih predstavljenih knjiga publici koja je imala privilegiju da joj prisutni pesnici potpišu nove primerke sa prvim posvetama. Moderator programa za Svetski dan poezije bila je pesnikinja  Gorica Radmilović.

      U nastavku ’’Prolećnih Brankovih dana 2018’’, 22. marta, u 11 časova, u novosadskoj gimnaziji ’’Isidora Sekulić’’ nastupiće rusinski pesnik Nikola Šanta.