Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

РУСКА ПЕСНИКИЊА ОЛГА МАРТИНОВА ЛАУРЕАТ МЕЂУНАРОДНЕ НАГРАДЕ "БРАНКО РАДИЧЕВИЋ"

slika

Сремски Карловци, 16. јули 2018.

Престижна међународна песничка награда „Бранко Радичевић“ припала је ове године угледној руској песникињи Олги Мартиновој. На данашњој завршној седници, ову одлуку једногласно je донео жири Бранковог кола у саставу: Ненад Грујичић (председник), Верица Тричковић и Мићо Савановић. 

Међу досадашњим добитницима међународне награде „Бранко Радичевић“  налазе се истакнути песници из света: Филип Танселен (Француска), Вјачеслав Купријанов (Швајцарска),  Насо Вајена (Грчка),  Никита Данилов (Румунија), Керол Ен Дафи (Велика Британија), Валериј Латињин (Русија), Славомир Гвозденовић (Румунија), Бабкен Симоњан (Јерменија), Петар Милошевић (Мађарска),  Енес Кишевић (Хрватска) и Јирген Израел (Немачка).

 

      ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

 

Олга Мартинова (1962), рођена je у Русији у месту Дудинка, а одрасла у Лењинграду, где је дипломирала студије руског језика и литературе. Од 1991. године живи у Франкфурту на Мајни. Пише поезију, прозу и есеје на руском и немачком језику. Објављени наслови: „Писмо брезама“, заједно са Елке Ерб, 2001, „Ко шта коме поклања“, 2003, „Рим се налази негде у Русији“, заједно са Јеленом Шварц, 2006, „На промаји Европе“, 2009, „Чак и папагаји нас надживе“, 2010, „Између столова“, заједно са Олегом Јурјевим, 2011,  „О Чвирку и Чвирки“, 2012, „Мерикеoва кључњача“, роман, 2013, „Ловиште анђела“, роман, 2017. и „Глупост часа“, есеји, 2018.

Кроз своје билингвално књижевно искуство, Олга Мартинова поезију доживљава као „поруку у боци“ коју океан живота носи на својим бурним таласима, као духовни бисер покренут из дубине подсвести. Ослањајући се на виђење Паула Целана,  Мартинова доживљава  песму као плутајућу истину: „Песма може бити порука у боци, предата надању, да би негде и некад могла бити избачена на копно, на тло срца.“ Написати нову песму, пронаћи боцу с поруком у песку, равно је „чуду и срећи“, истиче Олга Мартинова позивајући се на Осипа Мандељштама који указује и на стихове Јевгенија Баратинског, једног заборављеног руског песника из Пушкиновог времена: „Као што у мојој генерацији нађох друга/ тако ћу и читаоца наћи у потомству.“  

У симбиози удаљених епоха и различитих простора,  у суматраистичком, дакле,  поетичком начелу какво проналазимо код нашег Милоша Црњанскога, са слојевима митског (ониричког) у реалном,  где стих засеца време као „оштри црепић комете“, поезија Олге Мартинове носи неизрециви потенцијал „поруке у боци“ кроз оригиналне слике и призоре у аури трансцендетног:  „Младо вино у старом граду пију две сенке“ или „Коцке шећера светле у раној зимској ноћи“.  И када се бави конкретним временом, она универзализује поетски израз дајући човеку шансу за опстанак и смисао управо кроз поетску формулу из „поруке у боци“.

Ова песникиња, поред осталог,  демистификује свеколике људске окове, каноне и заблуде указујући на амбивалентну и несрећну човекову природу: „Тужна сенка грли миротворног анђела са исуканим мачем“. У богатој мрежи имагинације која сабира фрагменте разбијеног света, светле белуци освојене стваралачке слободе и потребе за успостављањем комуникације. Истичући моћ „расипнички баченог сунца“ међу људе, Олга Мартинова поезију поставља на спасоносни пиједестал егзистенцијалног и духовног, као лепоту која ће, по Достојевском, спасити свет.

Године 2011.  Олги Мартиновој додељена  је  награда "Аделберт fон Шамисо", као и награда "Расвита fон Гандершајм". За једно поглавље из романа "Мерикеова кључњача" припала јој је 2012. године  награда "Ингеборг Бахман". Године 2015. добила је "Берлинску књижевну награду" и држала професуру за поетику на немачком језику "Хајнер Милер" на слободном универзитету  у Берлину. 

Међународна награда ''Бранко Радичевић'' свечано ће бити уручена Олги Мартиновој 7. септембра на Свечаном отварању 47. Бранковог кола у Сремским Карловцима, у најстаријој српској гимназији у којој се Алексије (Бранко) Радичевић школовао од 1835. до 1841. године. Биће и промовисана,  за ову прилику штампана у издању Бранковога кола –  као конкретни облик награде, књига изабраних песама Олге Мартинове на српском језику у препеву Верице Тричковић. Овогодишње Бранково коло трајаће од 7 – 17. септембра у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду и протицати знаку 135. годишњице преноса земних остатака Бранка Радичевића из Беча на Стражилово.

Ненад Грујичић, председник