Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

НЕСВАКИДАШЊИ ПЕСНИЧКИ МАРАТОН ЛАУРЕАТА НАГРАДЕ „СТРАЖИЛОВО“

slika

Осми дан 47. Бранковог кола протекао је у незаборавном „Песничком маратону“ на  другом по реду „Новосадском фестивалу књиге“ на отвореном простору, на  платоу Спенса.  У пријатној  вечери, као да се са Фрушке горе на Нови Сад спустио благи поветарац, чувени„стражиловац“, озарена публика је пратила нешто потпуно ново на песничкој и уметничкој сцени Новога Сада.  Обрадовани што наступају у таквом амбијенту, своје најбоље песме надахнуто су казивали ранији лауреати престижне награде  Бранковог кола „Стражилово“. Своје песме у два круга, прво по две а онда једну, казивали су песници-лауреати: Ранко Чолаковић, Иван Лаловић, Ивана Гађански,  Милан Ракуљ, Иван Деспотовић, Горан Гаврић Грга, Растко Лончар,   те домаћини фестивала Никола Раусављевић и Милан Ћосић.

Песници-лауреати Бранковог кола казивали су поетички различите и нове песме стварајући свежу, и оплемењену првином доживљаја,  атмосферу  коју су, поводом сваке казане песме, пратили дуготрајни аплаузи. Показало се да поезија поседује особену и непоткупљиву моћ уколико јој се приђе поштено,  озбиљно и професионално.  Жеђ младих песника за истинском афирмацијом је реална и снажна, и најбоље се артикулише када они сами себи створе услове за наступе без  мољакања за помоћ већине окамњених институција и појединаца који немају слуха за потребе даровитих младих песника и уметника.

Исти утисак озонске свежине изазвале су и песме неприсутних лауреата награде „Стражилово“,  које је  веома лепо читала Драгана Лисић, водитељка „Песничког маратона“. То су песме такође ранијих добитника награде „Стражилово“,  Анђелка Анушића, Драгослава Дедовића, Александре Мариловић,  Лидије Ђого, Марије Пргомеље, Душана Захаријевића,  Горице Радмиловић,  Андрее Беате Бицок и Јелене Милошев.

У поздравнојј речи Ненад Грујичић, председник Бранковог кола, похвалио је  пројекат другог по реду „Новосадског фестивала књиге (НОФЕК-а)“ истичући полетност и способност младих људи-песника, који су стасали у Бранковом колу,  да на конретан и рационалан начин организују нови фестивал културе у Новом Саду. „Они су показали“, истако је Грујичић, „да поседују таленат за таленат без којег нема опстанка и трајања на јавној сецени“.  Уредник НОФЕК-а, Милан Ћосић, уручио је Ненаду Грујичићу захвалницу за подршку и допринос реализацији НОФЕК-а.