Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

Весна Чипчић уручила награду Енесу Кишевићу

slika

Престижна међународна награда ''Бранко Радичевић'' свечано је уручена угледном песнику Енесу Кишевићу из Загреба. У част лауреата, позната драмска уметница Весна Чипчић, прошлогодишња добитница ''Велике повеље Бранковог кола'', свечано је уручила песнику диплому ''Бранко Радичевић''. Захваљујући на високом признању, Кишевић је истако своје ране песничке везе са Бранком, надахнуто казивао Радичевићеву поезију и једну своју песму. Потом су наступили песници: Милош Кордић, Емсура Хамзић, Драгана Крагуљ, Зоран М. Мандић и други.

Драмски уметници Никола Ивачков и Татјана Матеша казивали су Бранкову песму ''Кад млидијах умрети'' и Десанкину ''Свеједно ми је''. Млада оперска певачица Александра Плетикосић, у пратњи пијанисткиње Ружице Павловић, отпевала је Радичевићеву чувену песму  ''Рибарчета сан''. А женска певачка етно-група ''Вила'' из Младенова извела је сплет српских напева од Книна и са Озрена,  преко Бачке и Баната, до Шумадије.

Изврсни хор и ансамбл Змај Јовине гимназије из Новог Сада, под диригентском палицом Јована Травице, извео је чувено ''Бранково коло'' композитора Светолика Пашћана Којанова и композицију ''Ој, Српкињо, буд` орна'' Исидора Бајића.

У вечерњим сати, у Градској библиотеци у Новом Саду,  предвиђени су програми ''Тако говоре песници'', где у част своје беседе о Бранку, песме говори Ђорђо Сладоје. А потом – сусрет са Драганом Крагуљ, актуелном добитницом награде ''Печат вароши сремскокарловачке''. Промовисана је и управо штампана у Бранковом колу ''Антологија немачке лирике'' Милене Северовић, о којој је говорио Стеван Тонтић.

У суботу, песници ходочасте Стражилово. На Бранков Гроб цвеће ће положити Јелена Алексић, која ће говорити и своју песму посвећену Радичевићу. Глумац Бошко Петров казиваће Бранкове песме, Потом ће код ''Бранковог чардака'', награда ''Стражилово'' свечано бити уручена Анђелку Анушићу и Јелени Милошев. На чувеном стражиловском митингу наступиће двадесетак песника махом млађе генерације међу којима су и старији:  Енес Кишевић, Часлав Ђорђевић, Стеван Тонтић, Душан Радак, Драгица Стојановић, Перица Марков, Саша Нишавић, Иван Лаловић, Андреа Беата Бицок, Марија Пргомеља и други.

У суботњем вечерњем термину, у Градској библиотеци у Новом Саду биће промовисане свеже песничке књиге Бранковог кола, Ивана Деспотовића и Горана Шауле. Своје полусатне песничке наступе у истом амбијенту имаће лауреати Енес Кишевић, Анђелко Анушић и Јелена Милошев. У недељу, у центру Сремских Карловаца, на Тргу Бранка Радичевића, код чесме ''Четири лава'', биће одржан чувени, сад већ 28. Турнир песника у шаху  по угледу на Бранка Радичевића који је ''шаха играо врло вешто и врло брзо покретао фигуре''.