Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

ПЕСНИЧКО ВЕЧЕ У БАЊИ „КАЊИЖА“

slika

У чувеној бањи "Кањижа",  20. јула 2019. године, у оквиру вишедневног културног програма  за студенте са инвалидитетом Новосадског универзитета, који се налазе на десетодневној рехабилитацији, наступио је песник Ненад Грујичић, у организацији Покрајинског секретаријата за науку и  високо образовање и Новосадског удружења студената са инвалидитетом.

Незаборавно песничко вече протекло је у живој и позитивној атмосфери пуној особене духовне енергије и знатижеље, у узајамној пажњи и поштовању. Наступ је трајао дупло дуже од предвиђеног времена.  Пуна два сата песник је говорио о својој инспирацији, досадашњој књижевној путањи, животу и уметности, тајнама и лепотама песничког језика и занату писања (певања), о слободном и везаном стиху, те надахнуто казивао песме из широке лепезе својих књига почевши од "Матерњег језика" и "Линија на длану" преко „Врвежа“, "Царске намигуше", "Пусте среће", "Лога" и "Цвасти" и „Сновиља“,  све до "Живе душе", "Шајкашких сонета"  и "Светлице".

Затим су студенти, њих неколико који пишу поезију (Саша Цветковић, Миодраг Петровић и Симо Лазичић), узбуђено казивали своје песме.

Настао је квалитетан дијалог уз песникову подршку и конкретне савете младим песницима.  Осетило се да младим ауторима пуно значе коменатри и препоруке искуснијег колеге и да им је овај сусрет био својеврсни ветар у леђа на песничком и животном путу. Међу присутнима били су студенти социологије, књижевности, права, филозофије, дефектологије, психологије...

У песничком програму који је по интересовању публике могао потрајати још и дуже, студенти су на дар добили Грујичићеву "Антологију српске поезије (1847-2000)", која обухвата песнике од Бранка Радичевића до данас,  и неке од поменутих песничких књига.

Током ове манифестације у Кањижи, за студенте је приређено и оперско вече Ане Алексић Шрајер, концерт рок-групе- "Буби Ка", те наступ глумаца из тв-серије "Државни посао", а организована је и посета грнчарској радионици "Барка".

 

Једна од песама Ненада Грујичића са песничке вечери у Кањижи:

 

ПРЕДСКАЗАЊЕ

 

У деветој години

писао сам о пчели и цвету.

Моја мајка наглас је

читала песму и плакала.

 

После сам  често узимао

оловку и започињао исто.

Кад год бих уступио место

некој појави или предсказању

на папиру је ницала

гомила реченица.

 

Рађало се нешто

налик на љубав.

Љубав је преузела све

што се одигравало

пред мојим очима.

 

На другој страни остала је немоћ

да бдим над целином

која се зове живот.