" /> НЕНАД ГРУЈИЧИЋ ДОБИТНИК „ПОВЕЉЕ ГРАДА СРЕМСКИХ КАРЛОВАЦА“
Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

НЕНАД ГРУЈИЧИЋ ДОБИТНИК „ПОВЕЉЕ ГРАДА СРЕМСКИХ КАРЛОВАЦА“

slika

            За изузетне резултате и дугогодишњу афирмацију Сремских Карловаца у земљи, окружењу и свету, као први човек Бранковога кола, угледни песник и писац Ненад Грујичић овогодишњи је добитник „Повеље Града Сремских Карловаца“.

            Ненад Грујичић је стрпљивим и надахнутим дугогишњим радом успео да од Бранковог кола створи врхунски бренд српске културе. Јесења манифестација „Бранково коло“ и „Пролећни Бранкови Дани“ сваке године окупљају најеминентније песнике, писце, драмске, музичке и ликовне уметнике, те филозофе и духовнике из земље и света, али и младе ауторе којима даје конкретну подршку и снажна крила на пољима поезије, уметности и културе.

            У препознатљивом и, кроз време,  филигрански формираном концепту Бранковога кола, увек са свежим и младоликим садржајима највишег песничког и уметничког квалитета,  те неколиким престижним наградама и признањима све до међународног карактера, која носе имена Бранка Радичевића, Стражилова и Сремских Карловаца, Бранково коло је постало место престижног појављиваља и истинске афирмације поезије, књижевности, уметности и културе.

             Ненад Грујичић је много учинио да Бранково коло истински допринесе афирмацији и популарицазији Сремских Карловаца и Стражилова, чија вековна сионска и парнасовска симболика представљају непоновљиву боју и реткост на мапи и у дубини  наше поезије, културе, уметости и духовности. У концентричним круговима, ширећи своју јединствену мисију, песнички и културни утицај на  Нови Сад, Војводину, Србију, регион и шире, под вођством Ненада Грујичића, Бранково коло је одавно надишло локалну димензију и достигло универзалне висине.

            Као истакнути песник и писац, Ненад Грујичић је својим књижевним делима допринео култивисаној промоцији Сремских Карловаца и Новога Сада. Међу скоро четрдесет његових  објављених дела налази се и позната о књига Радичевићу  ''Бранко – песник младости'', која је доживела велики број издања. И у тој култној књизи, Грујичић је предочио генезу и духовну лепоту и значај Сремских Карловаца кроз протекле векове, као и особене црте и домете лирике Бранка Радичевића као српског и европског романтичара.

            Високо признање „Повеља Града Семских Карловаца“ Ненаду Грујичићу свечано ће бити уручена 16. септембра у згради Магистрата Сремских Карловаца.