Видео прилог поводом почетка 48. Бранковога кола

" /> Свечано отворено 48. Бранково коло: ЈЕЗИЧКИ ЖУБОР БРАНКА РАДИЧЕВИЋА
Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

Свечано отворено 48. Бранково коло: ЈЕЗИЧКИ ЖУБОР БРАНКА РАДИЧЕВИЋА

slika

У прелепом амбијенту Карловачке гимназије, најстарије у Срба,  данас је свечано отворено 48. Бранково коло у знаку 195. годишњице рођења Бранка Радичевића. Највећу песничку, и у том знаку, културну манифестацију својом новом беседом о Бранку радичевићу свечано је отворио угледни песник Милан Ненадић.

Поред осталога, Ненадић  је рекао: „У ту ризницу немогућих подвига спада Бранко Радичевић, младац стражиловски, заправо љељен фрушкогорски који се огласио артикулисаним вриском и новим тежњама на радост роду и језику. Уз трагику Његошеве мисли, блиставе озбиљности и достојанства језичког која сеже до дна понорних дубинаа народа, појавио се блистав сјај, језички жубор Бранка Радичевића, налик несташним потоцима који силазе низ Фрушку до Дунава, где им је увир и умир. Црњански је тај сјај и жубор Бранкове лирике именовао пролећним сјајем наше поезије, којим је зачета стражиловска школа нашег песништва. Бранко Радичевић је то започео као наш добри вилењак, као путник на уранку. До појаве Бранка сва наша епика је обележена тугом и лелеком и били смо народ патње и туге. Није се знало за смех и за радовања која звече као кликери расути по стаклу. Бранковом појавом то се у једном трену мења. С њим је започета нова књижевност, нова српскаа лирика, ново певање и мишљење, нови морал засноваан на радовању животу, узимањем од живота оно што је вредно живљења, удисање ваздуха пуним плућима с фрушкогорских пропланака и виногорја. Расцветала Фрушка гора и гомиле карловачких ђака – где бисте могли наћи лепшу слику за око, живот зарад самог живота кроз који раздрагана пролази поворка кроз времена, та поворка воли Бранка што га разуме и што живот сабијен у његову лиру схвата као свој живот.“

Уручујући песнику-беседниику највише признање Бранковога кола „Статуету Бранка Радичевића“ (рад вајара Јована Солдатовића), председник Бранковог кола Ненад Грујичић је рекао да Милан Ненадић припада најмоћнијој стражиловској линији певања у српском језику и да његово песничко дело остаје чврсто укорењено за сва времена у нашој књижевности и култури.

У наставку програму учествовали су песници: Илеана Урсу, Благоје Савић, Данило Јокановић, Иван Лаловић, Стојан Бербер, Гордана Боранијашевић, Давид Кецман Дако, Милица Миленковић и Наташа Бундало Микић.

У оквиру свечаног програма наступили су и хор и ансамбл Змај Јовине гимназије из Новог Сада, на челу са диригентомЈован Травицом. Они су извели чувено „Бранково кола“, химну ове песничке институције, коју је компоновао Светолик Пашћан Којанов, и део „Руковети“ Стевана Стојановића Мокрањца.

Затим млади оперски певач Душан Дакић, у пратњи пијанисте Лазара Лазаревића. Они су извели композицију Станислава Биничког „Кад ја видех очи твоје“. Потом је наступио женски трио хора „Свети цар Давид“ из Сремске Каменице, који је извео песму „Засп`о Јанко“ Душана Покрајчића. Младе драмске уметнице Даница Петровић и Теодора Кушић, казивале су антологијске Бранкове псме „Укор“ и „Враголије“. Програм су водили Тијана Миражић и Горан Павловић“.

Овогодишње Бранково коло трајаће до 16. септембра у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду.

РТВ: Почело Бранково коло