Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

ПЕСНИЧКИ ТУРНИР У ШАХУ

slika

По дугој, и у свету јединственој традицији, данас је на 48. Бранковом колу, у „Бранковом чардаку“ на Стражилову, одигран  „32. песнички турнир у шаху“ под насловом у стиховима Банка Радичевића: „Дође момче црна ока,/ на коњицу лака скока.“ Пре 170 година,  2. априла у Земуну, Јован Ђорђевић је поводом сусрета са Бранком Радичевићем записао: „Шаха је играо врло вешто и врло је брзо покретао фигуре.“

На основу ове синтагме „брзо покретао“, Бранково коло је 1987. године покренуло брзопотезни песнички турнир у шаху, који у континуитету траје сваке године на највећој песничкој и, у том знаку, културној манифестацији. Као велики раритет, временом, у овај престижни и оригинални програм Бранковог кола, поред песника, укључивали су се и прозаисти, есејисти, сатиричари, писци афоризама, филозофи,  сликари, музичари, новинари и интелектуалци најширег спектра.

На данашњем турниру играли су: Драгутин Минић Карло, Владимир Кнежевић, Жива Марков, Милан Михајловић, Бошко Ненадов, Зоран Миладиновић, Кирил Панов, Милован Драгић, Драган Лисавац и Синиша Ружичић. Три подбедничка места освојили су:  Жива Марков и Зоран Миладиновић, делећи прво, освојивши по седам и по поена, а треће Милан Михајловић, са освојених четири и по поена.  Као награде, лауреати су поделили један комплет књига Бранковога кола, и победничко црно и бело вино на „Карловачкој берби грожђа 2019“.  Судија турнира је био Красоје Нотарош, ФИДЕ мајстор. Потом су се, сви учесници заједно, за успомену фотографисали поред споменика Бранку Радичевићу (1974), рад вајара Јована Солдатовића.