Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

Поезија Мирослава Антића на 48. Бранковом колу: ПРЕМИЈЕРА ПОЕТСКО-МУЗИЧКОГ КОМАДА „КАД ДОЂЕ ЦРВЕНА ЈЕСЕН“

slika

На 48. Бранковом колу, у простору Градске библиотеке у Новом Саду, премијерно је изведен поетско -музички комад „Кад дође црвена јесен“ на стихове Мирослава Антића. Ово чудесно уметничко дело пуно креативне лепоте и енергије, управо онакве какву само врхунска поезија може изнедрити, извела је позната млада рецитаторско-песничка дружина „Међу нама“ из Новог Сада. Ову запажену и јединствену групу чине Никола Раусављевић, Јована Крстић и Милан Ћосић. Два млада песника, Раусављевић и Ћосић, објавили су заједничку књигу песама „Кад ухватим тишину“ у Бранковом колу и овенчали се пре две године престижном наградом „Стражилово“. У поздравној речи Ненад Грујичић је изразио захвалност младим песницима и уметницима поводом њихове мисије у неговању песничке речи као највишег облика књижевне писмености, што нарочито импонује концепту Бранковога као институције која чува успомену на живот и дело Бранка Радичевића негујући врхинску поезију, уметност и остале духовне дисциплине као круцијални знамен људског стваралаштва и трајања у времену.  

На опште задовољство бројне младе публике, премијера „Кад дође црвена јесне“ протекла је у славу поезије и култног песника Мике Антића, са дугим и честим аплаузима, са усхићеним изразима лица однеговане публике. Милан Ћосић је вешто и надахнуто пратио поезију уз гитару, саксофон и клавир.

Посве је необично, и у исти мах несхватљиво, да оваква ретка и оригинална премијера на одабране стихове Мике Антића није се догодила пролетос на „Антићевим данима“ у Новом Саду, којима је и била намењена на предлог ових врсних младих песника и уметника. На волшебан, боље казати необјашњив начин таква понуда младих стваралаца  је одбијена у Културном центру Новог Сада.

Срећом, Мика Антић није ничије власништво, већ припада свима нама. Као млађи песник често је долазио и учествовао на Бранковом колу дајући пун поетски и и људски смисао у боемским дружењима и наступима у Сремским Карловцима и на Стражилову седамдесетих и осамдесдетих година прошлога века. Познато је да је Мирослав Антић, поводом одвијања прве септембарске манифестације Бранковога кола, 1972. Године, у листу Дневник покренуо подлистак „Бранково коло“, који је извештавао речју и фотографијом са овог тек основаног у Сремским Карловцима песничког фестивала.