Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

ГИМНАЗИЈСКИ ЛИСТОВИ „БРАНКО“ И „СКАМИЈА“ НА 48. БРАНКОВОМ КОЛУ

slika

Данас су се састали даровити и вредни ђаци Карловачке и Змај Јовине гимназије у Новом Саду, на 48. Бранковом колу.  То су млади уредници и сарадници листова „Бранко“ и „Скамија“ ових двеју најстаријих српских гимназија. Модератор програма био је Растко Лончар, иначе професор српске књижевности и језика у гимназији „Ј. Ј. Змај“. Он је у исти мах и предводио групу креативних ђака окупљених око „Скамије“. Своје песме казивали су ђаци  Леа Русов и Бојан Крак.

У име листа „Бранко“, и присутних ученика уредника и сарадника листа „Бранко“, говорио је Срђан Дамњановић, професор филозофије у Карловачкој гимназији, и један од уредника „Бранка“. Своје радове читали су Марија Кузмановић и Маја Јанковић.

И Лончар и Дамњановић истакли су значај лситова „Скамија“ и „Бранко“ за подстицање стваралачких амбиција талентованих и вредних ђака.  Био је то изванредан час даровите и духовне  младости која је на конкретан начин  показала своје стваралачко Ја.

У препуној сали, ученици и публика Бранковог кола несебично су награђивали аплаузима учеснике овог квалитетног и за обе гимназије потребног програма. Договорено је гостовање ученика Змај Јовине гимназије у Карловачкој на наредном Бранковом колу, са новим прилозима и бројевима „Скамије“ и Бранка“.