Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

ТАКО ГОВОРЕ МЛАДИ ПЕСНИЦИ

slika

Šestog dana 48. Brankovog kola, u rubrici "Tako govore pesnici", nastupio je mladi banjolučki pesnik Milan Rakulj, jedan od ranijih laureata prestižne nagrade "Stražilovo", autor dveju dosad objavljenih pesničkih knjiga upravo u Brankovom kolu. On pripada zbiru od 24 pesnika (od ukupno 130 objavljenih u Brankovom kolu), koji potiču iz Republike Srpske. Takodje, on je jedan od 20 pesnika, iz prekodrinskog ijekavskog miljea, kojima je pripala i pomenuta ugledna nagrada stara 45 godina, uz autore koji su se ovenčali i "Pečatom varoši sremskokarlovačke" koji traje duže od pola stoleća.

Gledano kroz istorijat Brankovog kola, Rakulj je dosad najmladji poeta koji je nastupio u čuvenom programu "Tako govore pesnici". Tome je presudio ponajpre kvalitet Rakuljeve poezije, to jest poetička razlika u odnosu na preovladjujuće tokove i trendove poezije u regionu, kao i retka sposobnost autora da upečatljivo i naizust, "iz glave", originalno govori svoje pesme, mahom, vezanog i veoma muzikalnog stiha. Sa finim valerima boemskog senzibiliteta, Rakulj kroti razuzdanu narav "ukletih pesnika" i dodaje svom stilsko-jezičkom izrazu svojevrsni racio stvarnosnih slika i prizora na planu zadatih tematsko-motivskih svetova, pogotovo u pesmama sa satiričnim žaokama ili, pak, ljubavnim celinama, gde je uključena i svest o emociji. Ovo je pesnik koji mami publiku na pažnju i izvlači iz njenih dlanova spontane i duge aplauze. Tako je bilo i večeras u prisustvu brojne publike Brankovog kola, koja je sa zadovoljstvom pratila i nagradila njegov novi nastup na Brankovom kolu.
 
Pesnikinja Nataša Bundalo Mikić već je nastupila na Svečanom otvaranju 48. Brankovog kola 6. septembra i sutradan na Stražilovu svečano primila uglednu nagradu "Stražilovo" za knjigu poezije "Treći krug snova", objavljenu u Brankovom kolu. Ona se pre nekoliko godina pojavila na pesničkoj sceni kao mlada ličnost željna zdrave afirmacije sopstvenog talenta i učešća u književnom životu , kao ugledna staromeštanka nikad potrošene srpske Atine, darovita poetesa sa završenim studijama srpske knjizevnosti i jezika na Filozofskom fakultetu u rodnom gradu. Pesnikinja je večeras u Gradskoj biblioteci nadahnuto i posvećeno, sa osobenim šarmom  kazivala svoje pesme, takodje mameći iskrenu pažnju i aplauze novosadske mahom mlade  publike. Promovisana je njena nagradjena knjiga koja, nema sumnje, donela joj je prvu veliku radost te vrste i dala široka krila za nove pesničke letove.
Moderator oba programa bila je Marija Prgomelja, takodje autorka knjige pesama u Brankovom kolu i ranija laureatkinja nagrade "Stražilovo".