Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

ОСНИВАЧ „ПОРОДИЦЕ БИСТРИХ ПОТОКА“ НА БРАНКОВОМ КОЛУ

slika

Данас је на 48. Бранковом колу, у новосадској гимназији „Исидора Секулић“, у рубрици „Тако говоре песници“, гостовао Божидар Мандић, песник, писац  и уметник.

Своје уметничко деловање започео је као један од зачетника новосадске концептуалне сцене. Средином седамдесетих година 20. века, почео је да се занима за другачији облик стварања. Био је члан групе КОД (Мирослав МандићСлободан ТишмаМарко Радојичић и Славко Богдановић) и групе „Јануар-Фебруар-Март“.  Њихова визија је била заснована на  жељи за свакодневним остваривањем сличних искустава чија би се реализација једино могла догодити у природи. Божидар Мандић се године 1977. из Новог Сада сели и настањује у селу Брезовица, подно Рудника где је утемељио прву српску еколошко-уметничку комуну „Породица бистрих потока“.

            Пре ђацима познате новосадске гимназије говорио је о својим уметничким и животним почецима и искуствима, о утопији као могућој опцији деловања у свету. Истакао је однос са природом ка кључни у људском животу, потребу да свакодневним гестом, ма и најситнијим, човек чува и чисти природу. Своје ране песме писао је у шуми на темељу онога што доживљава у природи, и тако подучавао самога себе правилима живљења. Ако би, на пример, покушао да избаци мачку из куће, а она се одмах вратила, па потом неколико пута опет избацио, а она наново дошла у кућу, разумео је да не може ићи против ње и њеног облика живота. Тако је и писао песме на теме смене годишњих доба и свега онога што се на микро-плану догађало у његовом окружењу.

            Истакао је да верује у духовно утемељење људске цивилизације после њеног материјалистичког периода оличеног у немилосрдној продаји и куповини, у новцу као вирусу смрти наше цивилизације, у владавини шалтера и банака у свакодневици. Ђаци су са великом пажњом слушали Мандићево предавање и песме, а потом и сами, веома мудро и зрело, учествовали у дискусији. Три младе песникиње из гимназије говориле су своје песме за које је писац-гост рекао да су плод песничког талента. Бранково коло је истакнутог госта и даровите песникиње почастило новим четирма књигама овогодишњих лауреаткиња награде „Стражилово“. Модератор програма –Дамир Малешев.