Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

МАТИЈИ БЕЋКОВИЋУ „ВЕЛИКА ПОВЕЉА БРАНКОВОГА КОЛА“

slika

На завршној седници жирија за „Велику повељу Бранковога кола“ (Ненад Грујичић, Весна Чипчић и Милан Плетел) , једногласно је одлучено да нови лауреат за 2020. годину, поводом „узвишене и непрекинуте сарадње“ током протеклих деценија, буде песник Матија Бећковић, дугогодишњи гост и учесник, пријатељ и градитељ Бранковога кола. 

 

                О Б Р А З Л О Ж Е Њ Е

 

У дугом низу година, Матија Бећковић наступа и учествује у разноврсним програмима и садржајима Бранковога кола дајући његовој мисији особену димензију у очувања култа живородне поезије и њене лековите снаге у свим временима. Пре тридесет лета, 7. септембра 1990. године, у најстаријој српској,  чувеној гимназији у Сремским Карловцима, Матија Бећковић је свечано отворио 19. Бранково коло беседом о Радичевићевој поезији и том приликом добио високо признање, „Статуету Бранковога кола“, рад Јована Соладатовића. А 2008.године, овај угледни песник понео је и престижну награду Бранковога кола „Печат вароши сремскокарловачке“. 

Аутентични песнички глас Матије Бећковића, јединствен по стилско-језичком изразу,  у пуном смислу речи оригиналне песничке културе, мисаоности и лиризма, сав у корену и жилама матерњега звука и несвакидашњег лексичкога материјала,  давао је и на Бранковом колу високу коту уметничке вредности и оне разлике коју поезија, као дубоко лична духовна творевина, по својим онтолошким маховима захтева и подразумева.  

На извору стражиловске поетске писмености,  својим присуством, Матија Бећковић је у широким распонима талента, даривао увек „нешто своје“, надограђивао и награђивао публику Бранковога кола и самим  чином особеног казивања поезије. У сваком свом наступу нијансирао је игру језика и даха, и поклањао песничком догађају свеже душевне рефлексе. Такав песнички феномен говори  о младоликој и неуништивој снази песничке речи у простору и времену, пример где гола реч, без громогласних  таламбаса и окићене сцене, показује своју исконску снагу и непревазиђену моћ – да пред очима и ушима присутних отвара непрестана изненађења и чуда из природне ризнице матерњега језика.

Увек свестан привилегије и значаја наступа у Сремским Карловцима и на Стражилову, вишевековном и непревазиђеном  миљеу српске културе и духовне писмености,  песник Матија Бећковић је поезију доживљавао и афирмисао као највиши  облик књижевног и уметничког краснописа на Бранковом колу.  Ово престижно признање, поред осталога,  додељује се Матији  и  „за надахнут допринос лепоти и развоју поезије, за стваралачку радост и љубав према песницима и људима на трагу божанског дара и дела Бранка Радичевића“. 

Међу досадашњим лауреатима из разних области, Матија Бећковић је први песник добитник „Велике повеље Бранковога кола“. Досадашњи лауреати су: Владета Јеротић (лекар, неуропсихијатар и књижевник) , Вера Ковач Виткаи (оперска певачица), Михаило Миша Јанкетић (драмски уметник), Љиљана Петровић (музичарка, певачица и кантауторка), Весна Чипчић (драмска уметница), Богдан Винокић (правник и културни посленик), Вицо Дардић (рецитатор и глумац), Милан Плетел (режисер) и Ксенија Марицки Гађански (хеленисткиња и научница).  

 

Ово високо признање за животно дело, „Велика повеља Бранковога кола“,  свечано ће бити уручено у Спомен-библиотеци Карловачке гимназије,  на „Пролећним Бранковим данима 2020“,  који ће по традицији трајати од 15. до 28. марта у Сремским Карловцима и Новом Саду, ове године у знаку обележавања 196. рођендана Алексија Радичевића.

Сремски Карловци, 24. фебруара 2020.

 

                                                                        ПРЕДСЕДНИК

                                                                        Ненад Грујичић