Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

„ЗЛАТНИ ОРФЕЈ“ НЕНАДУ ГРУЈИЧИЋУ

slika

Јагодина, 12. март 2020.

Награда за свевремени печат и трајно присуство у српској културној баштини

Песник Ненад Грујичић, нови је лаурет престижне награде „Златни орфеј“, за 2020. годину.  Ову одлуку једногласно је донео жири  35. Међународног књижевног фестивала „Српско перо“ у саставу Проф. др Виолета Јовановић, Милан Јаковљевић, и Иван Лаловић. Награда „Златни орфеј“  додељује се истакнутим песницима за свевремени печат и трајно присуство у српској културној баштини.

Међу добитницима ове  награде, која се додељује од 2000. године, налазе се и Матија Бећковић, Љубивоје Ршумовић,  Слободан Ракитић, Перо Зубац, Петар Пајић,  Адам Пуслојић, Иван Растегорац, Срба Игњатовић, Бајо Џаковић, Драгомир Брајковић, Братислав Милановић Милановићи други.

Образложење:

Песник Ненад Грујичић, истрајава до данас у својој мисији – опевати свет и живот лирском  тајном,  без остатка, кроз преко двадесет песничких књига у којима је, аутентичним песничким гласом, на подједнако успешан начин промовисао уметничку вештину писања (певања) у слободном и везаном стиху. Од своје прве запажене и високо оцењене књиге песама „Матерњи језик“,  Грујичић даље показује сву лепоту, раскош и моћ српског језика и у песничким формама које су настале у другим језицима (сонет, терцина, сестина лирика, малајски пантум и друго). Чинећи свој рукопис величанственим спојем личног искуства, историје, митова, народних обичаја, љубави, предања стражиловских ветрова, Грујичић, као „песник разлике“ широком аудиторијуму нуди непоновљиву свежину поезије и њенога трајања кроз време,  и открива да је она „видовити ерос језика“. Тај живи стваралачки траг проналазимо и у песничким књигама „Линије на длану“, „Врвеж“, „Царска намигуша“, „Јадац“, „Пуста срећа“ (три издања), „Лог“, „Цваст“, „Жива душа“, „Светлица“ и друге, до најновијих, „Песме о младости“ и „Срмскокарловачке терцине“.

 Уроњен целим бићем у лепоту стварања, Ненад Грујичић и као прозаиста, есејиста и полемичар пише на оригиналан и храбар, непоновљив начин: „Приче из потаје“. „Приче за романе“, „Мужа душа“, „Прокрустова постеља“, „Плес у негвама“,  „Полемике и одушци“, „Рук уна срце“ и друге. Као антологичар, пак, указао је на значај откривања што већег броја песничких талената у протеклих век и пô,  у нашем тзв. малом језику са великим капацитетом уметничког израза, где не смемо заборављати очигледне песничке дарове у екавском и ијекавском изговор: „Антологија српске поезије (1847-2000)“, и „Прогнани Орфеји“ (српска избегличка поезија).

​ На пољу српске народне баштине,  објавио је у више издања, са ретком студијом,  чувену књигу крајишких ојкача (римовани десетарачки двостих, пандан панонском бећарцу)  и успео да  упише ово народно благо у први Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Србије, као вековни песнички,  певани облик Срба Динараца. ​ ​

Поврх свега, налазећи се на челу Бранковог кола у Сремским Карловцима и Новом Саду, годинама остварује живородну и младолику мисију ове културне институције као корективног фактора наше песничке и уметничке сцене подижући је до бренда савремене српске културе.

Награда„Златни орфеј“ биће свечано уручена Ненаду Грујичићу почетком маја  на Педагошком факултету у Јагодини,  у оквиру Фестивала „Српско перо“