овде.

" /> ПРОЛЕЋНИ БРАНКОВИ ДАНИ 2021.
Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

ПРОЛЕЋНИ БРАНКОВИ ДАНИ 2021.

slika

Обележавање 197. рођендана Алексија Радичевића

У сусрет јубиларном 50. Бранковом колу које ће бити одржано од 10. до 20. септембра ове године, пред нама су, ево, већ  „Пролећни Бранкови дани 2021“ –  од 15. до 21. марта у Сремским Карловцима и Новом Саду.  Обележићемо 197. рођендан Алексија Радичевића, по јулијанском календару – 15. марта и, по грегоријанском – 28.марта. Између ових датума биће одржани програми у славу српског романтичара Бранка Радичевића и његове бесмртне поезије, сионских Сремских Карловаца и парнасовског Стражилова.

Пре свега, свечано ће бити уручена престижна награда за најбоље песничке књиге на српском језику „Печат вароши сремскокарловачке“. То je једна од најстаријих, у самом врху у Србији и региону, награда за поезију, стара педесет четири године. На „Пролећним Бранковим данима 2021“, ово високо признање у своје руке примиће Радомир Стојановић, Јовица Ђурђић, Бранислав Зубовић и Душан Захаријевић. Међу досадашњим добитницима ове угледне награде налазе се најугледнији наши песници.

Затим, као посебна књижевна посластица, на овогодишњим „Пролећним Бранковим данима“, у знаку 197. рођендана Бранка Радичевића“, премијерно ће бити представљене две нове песничке књиге младих талентованих аутора у издању Бранковога кола. То су збирке Јелене Вујановић („Ма није ми ништа“) и Милана Вићића („Вечна пролећа“). О књигама ће говорити уредници и рецензенти Ненад Грујичић и Растко Лончар.

И ове године, по календарској милости,  у програм „Пролећних Бранкових дана“  улази „Светски дан поезије“, у чијем оквиру ће бити читане песме из књига двоје лауреата међународне награде „Бранко Радичевић“. То су Насо Вајена и Керол Ен Дафи, чије су књиге „Песме“ (2008) и „Светске жене“ (2011), својевремено објављене у Бранковом колу, а у препеву Ивана Гађанског и Ксеније Марицки Гађански, и Милене Борић.

У трима гимназијама, Карловачкој, Змај Јовиној и Исидориној – у Новом Саду, на „Пролећним Бранковим данима 2021“ биће одржани школски часови на теме: „Алексије Радичевић“, „Бранко и Змај“ и „Бранко и Исидора“. Даровити ђаци ових гимназија казиваће поезију Бранка и Змаја, и текстове Исидоре Секулић, а о српским великанима говориће професори: Маја Стокин, Дамир Малешев и Растко Лончар.

Током манифестације, Бранкове антологијске песме казиваће и певати младе уметнице,  даровита глумица и соло-певачица,  Даница Петровић и Катарина Поповић. „Пролећни Бранкови дани 2021“ сачуваће златоносну песничку и духовну нит у нимало пријатној атмосфери планетарне пандемије и настојати да одрже ону стваралачку  ватру талената на овом свету, која греје људску душу и човеков смисао у времену.

 

 

                                                    Бранко Радичевић

             МОЛИТВА

Месец јасни, звезда јато,
И сунашце умиљато,
Зору што нам небо шара,
А и муњу што га пара,
И ту силну грома буку,
И олује страшну фуку
Ти сатвори вељи Боже,
Ко овако јоште може!

Цвеће љупко и долину,
Стадо, врело и планину,
Ти’у реку, силно море,
И под небом орла горе,
И над орлом шарну дугу,
И славуја у том лугу,
И још његов глас умилни
Ти сатвори Боже силни.

Осим другог овде свега
Мене створи из ничега,
Ду’ом својим ти подуну,
У менека душу суну;

Па ми Боже јоште таде
И у душу нешто даде,
Та и моја песма ова
И њу мени ти дарова.

Фала Боже на дар ови,
О помози благослови,
Да ми како с права пута
Душа млада не залута!

        (На Васкрс, 1844)