Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

ОТВОРЕНИ „ПРОЛЕЋНИ БРАНКОВИ ДАНИ 2021“

slika

Свечано уручен "Печат вароши сремскокарловачке"

На дан рођења Бранка Радичевића, по старом календару, данас је у просторијама  Бранковог кола свечано уручена престижна награда "Печат вароши сремскокарловачке" Радомиру Стојановићу, Јовици Ђурђићу, Браниславу Зубовићу и Душану Захаријевићу, чиме су отворени "Пролећни Бранкови дани 2021". Ова награда се додељује за најбоље песничке књиге на српском језику. Дипломе је лауреатима уручио председник Бранковог кола Ненад Грујичић.

У име награђених свечано слово прочитао је Радомир Стојановић који је, поред осталог рекао: „Овде песници долазе на песничко причешће, а за многе младе песнике ово је место њиховог рођења, подршке и афирмације. Ко није био на Стражилоову, у Сремским Карловцима и Новом Саду, на Фрушкој гори, а на Бранковомкј колу, томе нешто крупно недостаје у његовој биографији. Бранко радичевић је духовни омлад, који представља најзначајнију притоку српског песништва, које се временом разгранала и попримила обележје огромног песничког слива. Он је од оних песника који је рушио стереотипе, и на тим  рушевинама градио свој оригинални поетски свет. Јер, ретко је којем песнику Творац доделио тако мало овоземаљског трајања, да би му у књижевном животу доделио вечност.“

"Печат вароши сремскокарловачке" је једна од најстаријих песничких награда у Србији и региону, и додељује се од 1967. године. На свечаности песме  Бранка Радичевића, „Девојка на студенцу“ и „Укор“,  казивала је млада драмска уметница Даница Петровић.

Сремски Карловци, 15. март 2021.