Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

СВЕТЛАНИ БОЈКОВИЋ "ВЕЛИКА ПОВЕЉА БРАНКОВОГА КОЛА"

slika

Сремски Карловци, 30. јун 2021.

 

На завршној седници жирија Бранковога кола (Ненад Грујичић, председник, Весна Чипчић и Милан Плетел), једногласно је одлучено да „Велика повеља Бранковога кола“ за 2021. годину, за узвишену сарадњу током протеклих деценија, припадне Светлани Бојковић, угледној српској драмској уметници, филмској, позоришној и телевизијској глумици.

Ово престижно признање поред осталога,  Бранково коло додељује  „за надахнути допринос лепоти поезије, стваралачку радост и љубав према песницима и људима на трагу божанског дара Бранка Радичевића“.

Као вишегодишњи сарадник и градитељ Бранковога кола, непрекидно одана професији и поезији, Светлана Бојковић је свој несвакидашњи таленат приносила Стражилову и Сремским Карловцима као жртвену лепоту чисте љубави.

Све ове деценије, разумевање врхунских песника и прворазредно казивање  поезије притом одликовало је ауром вишег реда целину уметничког бића Светлане Бојковић. Песнички језик би у тим тренуцима у парампарчад разбијао окамењене облике колоквијалне несавршености и дневнополитичке ограничености говора.

Светлана Бојковић је пример чврстине и достојанства уметничког Ја, неугасиве слободе стваралаштва у непрекидној жудњи за свежим и новим изазовима, у савладавању бесловесних и тренутних препрека на маскембалу вашарске свавакоднeвице.

Сваки њен долазак на Бранково коло оплемењивао је овај јединствени културни простор и увек се осећало пуно срце обостране среће и узрастања. Публика је уживала у наступима који славе врхунску поезију и песнике, уметност и културу, Бранка Радичевића и српски Парнас.

Радујући се њеном доласку на јубиларно 50. Бранково коло, ширимо руке у велики загрљај људске присности и љубави, победе над демонским силама у нашем времену, божанског тријумфа истинских песника и уметника над ирационалним потезима фарисејског камелеонства и хохштаплераја. „Велику повељу Бранковога кола“ додељујемо прворазредној драмској уметници која је узвисила српску културу до антологијских и репрезентативних размера.

Међу досадашњим лауреатима овог високог признања Бранковога кола налазе се Владета Јеротић, Михаило Миша Јанкетић, Љиљана Петровић, Весна Чипчић,  Богдан Винокић, Вера Ковач Виткаи, Милан Плетел, Ксенија Марицки Гађански, Вицо Дардић и Матија Бећковић.

„Велика повеља Бранковога кола“ биће уручена на Свечаном отварању јубиларног 50. Бранковог кола, десетог септембра, које ће трајати до двадесетог у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду.

                                                                                                                                      ПРЕДСЕДНИК

                                                                                                                                      Ненад Грујичић

 

             На фотографији из архива Бранковога кола: Светлана Бојковић на 20. Бранковом колу, Стражилово, 7. септембра 1991. године, казује Радичевићеву поезију поред споменика подигнутог 1885. године, два лета после преноса песникових земних остатака из Беча на Стражилово...