Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

ИЗАШЛА ПАНОРАМА ПОЕЗИЈЕ КАРЛОВАЧКИХ ЂАКА

slika

Сремски Карловци - Нови Сад, 21. јули 2021.

 

Појавила се нова књига Бранковога кола, панорама поезије ђака Карловачке гимназије, Песме после нас. Поезија је највећа награда људском бићу у џунгли неизвесности, одувек била, остала и – биће, бесцен-богатство чије банковне картице носе имена: Орфеј, Хомер, Сапфо,  Блејк, Данте, Лопе де Вега, Пушкин, Гете, Еминеску, Мицкјевич, Његош, Бранко, Црњански, Аница Савић Ребац,  Ана Ахматова, Весна Парун, Скендер Куленовић, Десанка Максимовић,  Стеван Раичковић, Мирослав Антић, Иван В. Лалић и многи други.

Поезија је молитвени основ сваког људског бића, снага која обнавља опустошену душу и тело у савременом свету без Бога, у свету који је прогласио материјалистичког молоха за хилијастичког цара тзв. раја на земљи. Поезија тражи припадање духовном током целог земаљског живота, она пледира за вечност у матерњем језику – и онда када песник напусти земне сенке у три димензије. Зато је поезија цветање младости која показује плодове у новој стварности: Алекса Вилић, Исидора Антонијевић, Наталија Ђорђевић, Ива Максимовић, Николина Дикић и Хелена Будимир.  

Искорачимо из пандемијске депресије и ограничења, раширимо руке изашлом сунцу и дишимо дубоко, радосно. То је велики подстрек за ове младе људе, јак завеслај вредан свих ових осамнаест пунолетних и улазак у зону са новим циклусом година када ће свако од њих већ увелико имати конкретну животну причу.

Пожелимо им срећу, за почетак дивним чудом – објављеном панорамом поезије у Бранковом колу – Песме после нас,  у сусрет јубиларном 50. Бранковом колу, а у знаку 230. годишњице Карловачке гимназије. И Бранко је ту, вечито млад и инспиративан. Ту се налазе њихове песме, стихови њиховог живота, надања, вере и љубави.  Помозимо им институционално и – људски, пружимо руку, стегнимо шаке и загрлимо их с песмом на уснама – крочимо у нови, бољи свет. 

                                                                                                                                                          Ненад Грујичић