Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

НОВИ ДОБИТНИЦИ НАГРАДЕ "СТРАЖИЛОВО"

slika

Сремски Карловци, 9. августa  2021.

САОПШТЕЊЕ БРАНКОВОГA КОЛА ЗА НАГРАДУ „СТРАЖИЛОВО“

Лауреати: Милан Вићић, Бојана Кулиџан Громовић, Јелена Вујановић и Филип Божић Дејановић; специјална награда за панораму поезије ђака Карловачке гимназије

На завршној седници 9. августа 2021. године,  жири Бранковог кола у саставу: Ненад Грујичић, Иван Лаловић и Растко Лончар, донео је једногласну одлуку да овогодишња награда „Стражилово“ за најбоље песничке књиге објављене у Бранковом колу равноправно припадне Милану Вићићу, за књигу „Вечна пролећа“, Бојани Кулиџан Громовић – „Небоглед“, Јелени Вујановић – „Ма није ми ништа“ и Филипу Божићу Дејановићу – „Збогом, симболи“. Специјална награда „Стражилово“ припала је панорами поезије ђака Карловачке гимназије, „Песме после нас“, коју је приредила др Маја Стокин, професор српског језика и књижевности у нашој најстаријој гимназији.

 

                                               О Б Р А З Л О Ж Е Њ Е

 

Милан Вићић (Пожаревац, 1989), песник, преводилац, самостални уметник, после гимназије у родном граду, студирао филозофију у Новом Саду, а дипломирао на Филолошком факултету у Београду, на одсеку за руски језик, књижевност и културу. У другој по реду песничкој књизи, наметнуо се снажном имагинацијом и супериорним даром за „рад у језику“. У то нас, управо, уверавају његова „Вечна пролећа“, дијалектичка апологија „драматичности човекове невечности и вечне нечовечности“ у процесу потраге за „својим“. Талентовани млади песник подсећа нас да, таман и све оно чега се поезија дотиче било туђе, песништво је од човека, и човеку – неотуђиво. Користећи разноврсне алате језичког – од архаичног, митолошког, вернакуларног, жаргонског, заумног, кованичког – Милан Вићић, као већ формирани млади-стари песник, предочава „антички“ страх од природе као хтонског простора, и „романтичарски“ ужас изазван градским просторима.

Бојана Кулиџан Громовић (Мостар, 1988), основну и средњу школу похађала у Билећи, мастер студије завршила на Катедри за српски језик и књижевност Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву. Живи и ради у Новом Саду. Награђена књига „Небоглед“ нуди разноврсну лепезу рефлексија са мотивима и питањима човековог постојања, фантазмагоричне проблеске искуства, завичајне призоре и снове, урбани свет са социјалним и друштвеним искушењима. Као рођена песникиња, не либи се да у први план стави љубавну поезију, то јест прожимање мушког и женског принципа као незаобилазну тему за уметничку обраду, то јест као елементарни захтев за испуњење мисије песничког талента у свим временима У овој збирци песама налази се усађена људска искреност да будеш то што јеси, речено на санскриту: тат твам аси (то си ти).

Јелена Вујановић (Нови Град, негдањи Босански Нови, 1993), основну школу и два разреда гимназије похађала у родном граду на Уни, потом гимназију матурирала у Београду, где тренутно похађа докторске студије на Факултету политичких наука. Има нешто луталачко и боемско у њеном првенцу „Ма није ми ништа“, нешто што даје поетичку претпоставку за даљње грађење односа према уметности и животу, то јест – кључ за актуелне секвенце и свевремене стваралачке визије. Наспрам помодне тзв. контраљубавне и контраптриотске поезије, Вујановићева управо инсистира на чистој емоцији у отварању родољубивих и љубавних тема. Вера у поезију и песнички говор, у човека и природу,  у матерњи језик и божанско, главни су стубови ове награђене књиге, стечено бесцен-благо за нова поетичка открића.

Филип Божић Дејановић (Нови Сад, 1999), основну и средњу школу завршио у родном граду, где данас студира психологију на Филозофском факултету.  Награђени песнички првенац „Збогом, симболи“ обилује зрелошћу „поете ватеса“, онога који има визије након пређеног пута-искуства, интимног неразумевања и патње, и постаје слободан – нуди другима да буде вођа њиховог емотивног путешествија. На том путу трауматизовани свет збацује тврдокорне оклопе и кавезе, отвара неслућене просторе неба-поезије и стваралачког васкрснућа. Свестан могућности неразумевања његовог пророштва, он се још више отвара и даље нуди љубав на траговима-стиховима који се указују после апсолвираног искуста. Овај првенац доноси веома оригиналну поетичку шифру која може послужити и песнику и другима да креативно трагају и трају у времену.

Специјална награда „Стражилово“ припала је панорами поезија ученика Карловачке гимназије „Песме после нас“, коју је приредила др Маја Стокин. У панорами се налазе песме Алексе Вилића, Исидоре Антонијевић, Наталије Ђорђевић, Иве Максимовић, Николине Дикић и Хелене Будимир. Ову награђену књигу одређује њена младалачка основа, поезија из кошнице младих талената Карловачке гимназије, а у славној аури Сремских Карловаца и Бранковога Стражилова. Године проведене у Карловачкој гимназији године су са звездама на дохват руке и песничким визијама у неограниченом маштаријуму матерњега језика.

Престижна награда ''Стражилово'' постоји четрдесет седам година и ужива углед награде са најлепшим именом у савременој српској поезији и књижевности. Међу досадашњим добитницима овог признања налазе се Драшко Ређеп,  Данко Поповић, Луко Паљетак, Радомир Путник, Слободан Павићевић, Раде Обреновић, Војислав Деспотов, Перо Зубац, Јулијан Тамаш, Вићазослав Хроњец, Ненад Грујичић, Зафир Хаџиманов, Сава Бабић, Анђелко Анушић,  Тодор Бјелкић, Тибор Варади, Мишо Авдаловић,  Благоје Баковић, Жарко Аћимовић,  Перица Марков, Ранко Чолаковић,  Поп Душан Ђурђев, Драгослав Дедовић, Борис Лазић, Жељко Пржуљ, Весна Егерић, Горан Шаула, Лидија Ђого, Мићо Савановић, Иван Лаловић, Дубравка Миленковић, Марија Слобода, Ивана Гађански, Иван Деспотовић, Валентина Милачић, Милан Ракуљ, Александра Мариловић, Горан Гаврић, Марија Пргомеља, Марко Ковачевић, Јелена Милошевић, Бранимир Кршић,  Андреа Беата Бицок, Сава Крнета, Растко Лончар, Душан Захаријевић, Горица Радмиловић,  Никола Раусављевић, Милан Ћосић, Ивана Стојић, Ирена Плаовић, Милош Пуђа, Милица Миленковић, Сузана Рудић, Наташа Бундало Микић, Александра Батинић, Марко Миловановић Марун, Зденка Валент Белић, Милан Громовић и други.

Овогодишња награда ''Стражилово'' свечано ће бити  уручена на „рајском Стражилову“ 11. септембра, код споменика Бранку Радичевићу (рад вајара Јована Солдатовића), на јубиларном 50. Бранковом колу које ће трајати од 10. до 20. септембра у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду.

 

                                                                                                                                       ПРЕДСЕДНИК

                                                                                                                                      Ненад Грујичић