Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

СВЕЧАНО УРУЧЕНА "ВЕЛИКА БАЗЈАШКА ПОВЕЉА" НЕНАДУ ГРУЈИЧИЋУ

slika

Темишвар, 19. август 2021.

ЛАУРЕАТ НАПАМЕТ ГОВОРИО ПЕСМУ "ГОЛУБ И ЗМИЈА"

У среду, 18. августа,  у предвечерњим  сатима, уочи православног празника Преображење Господа Исуса Христа, на књижевно-духовној манифестацији 28. Дани преображења Срба у Румунији, у манастиру Базјаш на обали Дунава, свечано је уручена награда „Велика базјашка повеља“ Ненаду Грујичићу за укупно песничко и књижевно дело. Награду је уручио Огњан Крстић, председник Савеза Срба у Румунији, а о делу награђеног песника и писца говорио Славомир Гвозденовић, председник петочланог жирија састављеног од пет српских писаца из Румуније.

Захваљујући на високом признању, "урученом пред мученичким манастиром Базјаш", Ненад Грујичић је указао на деликатност и замке бављења Речју која „беше на почетку, и беше у Бога, и Бог беше Реч“.  Брза и олака употреба речи у поезији може да води у богохуљење. Ову награду, рекао је, не треба доживљавати само као књижевну, већ и – духовну, пре свега, која преображава и самога песника омогућавајући му да релативитизује земне успехе и славу. 

Подсетио је на мученичке тренутке и периоде манастира Базјаш разараног од стране Турака, али и у новија времена од Немаца (торпедима са Дунава) крајем Другог светског рата. Затим је навео  понижавајући статус манастира када су после рата тадашње румунске власти претвориле манастир у шталу. Преображен у новијем добу, манастир је на данашње Преображење Господње сијао као сунце, умивен присуством великог броја верника и њихових радосних душа.  Пред бројним свештенством и монаштвом, и пред многобројним верујућим српским народом у Румунији, Ненад Грујичић је напамет говорио своју песму „Голуб и змија“, која је створила снажан доживљај и истинско одушевљење уз дуг аплауз - била је то права песма на правом месту и у правом тренутку.

 

Ненад Грујичић

ГОЛУБ И ЗМИЈА

 

Не бој се људских подвала,

оне ће закратко сјати,

овде је друга обала,

одавде божанско чати.

 

Не бој се туђе сујете,

и она слепило има,

и мржња када трује те,

остани чист у мислима.

 

Не бој се брзе промене.

ни оне што излаз нема,

јер све се очас окрене

 

и буде како треба.

Ма како живот ћарлијо,

не бој се голубе-змијо!