У Херцег Новом, на тргу Белависта (леп поглед), у оквиру културно-духовне манифестације "Трг од ћирилице", наступио је песник Ненад Грујичић из Новог Сада, управо овенчан наградом "Велика базјашка повеља" у Румунији. 

" /> ПЕСНИЧКО ВЕЧЕ НЕНАДА ГРУЈИЧИЋА НА "ТРГУ ОД ЋИРИЛИЦЕ" У ХЕРЦЕГ НОВОМ
Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

ПЕСНИЧКО ВЕЧЕ НЕНАДА ГРУЈИЧИЋА НА "ТРГУ ОД ЋИРИЛИЦЕ" У ХЕРЦЕГ НОВОМ

slika

Херцег Нови: 23.август 2021.

"ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ": НОВОСАДСКИ ПЕСНИК ОДУШЕВИО ПУБЛИКУ У ХЕРЦЕГ НОВОМ

У Херцег Новом, на тргу Белависта (леп поглед), у оквиру културно-духовне манифестације "Трг од ћирилице", наступио је песник Ненад Грујичић из Новог Сада, управо овенчан наградом "Велика базјашка повеља" у Румунији. Грујичићево песничко вече одржано је под називом "Сремскокарловачке терцине", што је уствари назив његове најновије књиге. Вече је започело чувеном Грујичићевом песмом "Сремски Карловци", која је настала и објављена подалеке 1993. године. Затим је настављено терцином "Бермет", која је написана у славу култног карловачког слатког вина испијаног и на аустроугарским и европским дворовима. Песник је навео не баш пријатну "анегдоту": пре полетања са аеродрома Сурчин, одузета му је из торбе с књигама флаша патријаршијског "Бермета" из Сремских Карловаца, коју је био наменио даривати домаћинима у Црној Гори, уз истоимену песму.
Дабоме, књига терцина садржи и песме посвећене чувеним Карловчанима, најпре, Бранку Радичевићу, Павлу Марковићу Адамову, Јовану Живановићу и другима, али и Карловачкој гимназији  Карловачкој богословији, Капели мира, чесми "Четири лава", Карловачкој берби... Као песничке посвете, терцине обухватају и важне личности, госте и пријатеље Бранковога кола који више нису медју живима: Мирослав Антић, Десанка Максимовић, Пекић, Михиз, Медаковић и други.
У наставку, песник је наизуст говорио своје духовне песме које су настајале током целе његове досадашње каријере: Голуб и змија, Млеч, Светлица и друге. Осветлио је и "мученички манастир" Базјаш пред којим је неки дан у Румунији примио поменуту награду. Чуле су се и песме које повезују два песникова завичаја, динарски и панонски: Недеља, Кориндјаши и друге. На самом крају, као прави песнички крешендо, уз дуге аплаузе, била је поема Покривање куће са повремено певаним народним, крајишким стиховима ојкаче: "Ој, барабо, ко ти кућу чува?/ Ветар дува па ми кућу чува!" Песника је представила и програм водила Бранка Денда.                                                                                      

                                                                                                                                                                 Д.Б.М