Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

БРАНКОВОМ КОЛУ СВЕЧАНО УРУЧЕНА „ПОВЕЉА ГРАДА СРЕМСКИХ КАРЛОВАЦА“

slika

Сремски Карловци, 21. новембар 2021.

У ИМЕ БРАНКОВОГ КОЛА ПОВЕЉУ ПРИМИО НЕНАД ГРУЈИЧИЋ

 

У згради Магистрата у Сремским Карловцима, данас је Бранковом колу свечано уручена „Повеља Града Сремских Карловаца“ поводом педесет година успешног трајања ове песничке и културне институције на јавној сцени.  Ово високо признање уручено је у оквиру обележавања славе општине Сремски Карловци, Сабора Светог архангела Михаила – Аранђеловдана. „Повељу Града Сремских Карловаца“ председнику Бранковог кола, Ненаду Грујичићу, уручио је председник Скупштине општине Сремских Карловаца Бобан Петковић.

Општина Сремски Карловци доделила је Бранковом колу „Повељу Града Сремских Карловаца“ –за изузетан допринос развоју културе током полувековног трајања и неговања угледа Сремских Карловаца као јединственог места српске културе и духовности. На седници Скупштине 12. августа 2021. године, сремскокарловачки одборници ову одлуку донели су једногласно. Пре две године, исто ово високо признање припало је и Ненаду Грујичићу као песнику, писцу и културном делатнику.

Сада, поводом „Повеље Града Сремских Карловаца“ за педесет година успешног рада Бранковог кола и афирмације Сремских Карловаца и Бранка Радичевића, председник Бранковог кола, Ненад Грујичић је рекао:

„Ово високо признање представља златну пупчану врпцу између Сремских Карловаца и Бранковог кола. Не постоји словеснија награда која би при чину свечаног уручења више осветлила значај, личност и поезију Бранка Радичевића у Сремским Карловцима и српском језику. Стварајући услове за афирмацију песника и уметника разних генерација у Сремским Карловцима и на Стражилову, са богатим садржајима и програмима који су временом постали образац квалитета и вредности, Бранково коло се наметнуло као утицајни корективни фактор наше песничке, уметничке и културне сцене. Оно показује да су нетачне тезе о крају поезије, књижевности, уметности и културе. (Пост)модерни свет константно прети демонским сценаријима и апокалиптичким визијама, међутим таленат као Божји белег при рођењу, и кроз време стечен дар за дар, представљају меру за меру у сталној духовној борби и освајању слободе у свету деструктивних порука и материјалистичке прелести. Посебну пажњу и бригу Бранково коло неуморно поклања талентованим младим песницима и уметницима, њиховом етаблирању у јавни културни живот са јасном институционалном подршком. Изван површног, далеко од аматерске патетике, без примеса кича, Бранково коло је педесет година било и остало бренд врхунске поезије и уметности, културе и духа нашег поднебља. Оно ће и даље бити примером репрезентативног третирања и афирмисања песника и писаца, драмских, музичких и ликовних уметника, филозофа и духовника, а у знаку вечито младог Бранка Радичевића и сталног присећања на оно иницијално, старо Бранково коло (1895-1914) у Сремским Карловцима.“

Међу овогодишњим добитницима „Повеље Града Сремских Карловаца“ налазе се и вајар и сликар Ђорђе Лазић Ћапша, поетеса и организаторка Весна Фекете, активисткиња Живана Живановић, економиста-банкар Миленко Ушћумлић  и Удружење пензионера Сремских Карловаца. Захвалница Општине припала је Дому Здравља  Нови Сад – Амбуланта Сремски Карловци, а Награда Општине новинарки Зорици Милосављевић.