Погледати ОВДЕ

ДЕВОЈКА НА СТУДЕНЦУ

Кад сам синоћ овде била,

И водице заитила,

Дође момче црна ока

На коњицу лака скока,

Поздрави ме, зборит’ оде:

''Дајде, селе, мало воде!''

Ове речи, слатке стреле,

Минуше ми груди беле.

Скочи’ млада, њему стиго’,

Диго’ крчаг, руку диго’.

Рука дркта... крчаг доле...

Оде на две, на три поле.

Још од њега леже црепи,

Али где је онај лепи?

Кад би сада опет дош’о,

Ма и овај други прош’о!

 

 

 

" /> ПРОГРАМ "ПРОЛЕЋНИХ БРАНКОВИХ ДАНА 2022"
Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

ПРОГРАМ "ПРОЛЕЋНИХ БРАНКОВИХ ДАНА 2022"

slika

Погледати ОВДЕ

 

У знаку 175. годишњице штампања прве књиге Бранка Радичевића, "Песме", а у сусрет 2024. години када ће бити обележена 200. годишњица песниковог рођења...

 

У времену предапокалиптичке језе и људске (не)моћи да контролише своје бесловесне поступке, има и лепих догађаја и позитивне енергије међу нама: кренуће „Пролећни Бранкови дани 2022“! Израз словесности и духовне снаге човека у времену и простору. Шта то значи? Да човек има свој духовни континуитет старији од материјалног, да поезија притом представља језик над језицима и иницијацију добра на овом свету. Она прави отклон од резона банкарског шалтера и идеолошко-политичких  фраза са предвидивим потезима и  последицама. Напросто, поезија и песници немају цену – они су бесцен-благо човечанства  у стварности и бескрају: „Сад више нема таме у коју нисам сишао по своје злато“ (Б. Петровић).

Песници не признају страх од пролазности и смрти, њихово је царство матерњега језика: „Хвала Боже на дар ови,/ о помози, благослови,/ да ми како с права пута/ душа млада не залута“(Б. Радичевић).  Бранко није заглибио у своме времену иако је певао у њему, и  о њему, он  је стекао надвремену ауру захављујући Пегазовим крилима несвакидашњег талента у српском језику и култури. Поезија правих песника има свепрожимајући карактер и п(р)ојављује се непрестано, па и у нашем добу које је отровано негативним догађајима и демонским одустајањем од света као Божје творевине.

Ево нас пред „Пролећним Бранковим данима 2022“ који дишу младим плућима.  То је дах вере у живот и љубав, вере у писану (певану) реч и поезију. У младоликим програмима, на све стране – песма и дух песника и уметника, које је Бранково коло током времена објавило и афирмисало. Ту су они које је Бранково коло наградило, створило и ствара кроз пола века свога постојања, са сталним присећањем на чувени свој корен, сремскокарловачки лист „Бранково коло“ (1895-1914).  Прослављајући Бранков 198. рођендан, протицаћемо у знаку важне 175. годишњице објављивања прве књиге, „Песме“, Бранка Радичевића у Бечу (1847), и најављивати велику 200. годишњицу рођења Алескија Радичевића. 

На „Пролећним Бранковим данима 2022“ наступиће и сасвим млади таленти који тек испиљују из „космичког јајата“ поезије и којима је неопходна лепа реч, помоћ и институционална подршка – да што пре стекну преко потребни таленат за таленат да би се одржали у (не)времену разних флуктуација – као „сламка међу вихорове“.

Бранко Радичевић је певао: „Што би песма да од срца није,/ што би срце да младости није“. То је мото ове несвакидашње манифестације, такав је и програм „Пролећних Бранкових дана 2022“ који ће трајати од 15. до 28.марта. То су датуми рођења, по јулијанском и грегоријанском календару, Алексија Радичевића 1824. године у Броду на Сави. Своје најважније и најфантазмагоричније дане провео је у љубљеним Сремским Карловцима као „најодличнији ђак“ чувене Карловачке, најстарије српске гимназије.

У Сремским Карловцима, у Башти Бранковога кола, 15. марта, на песников дан рођења по старом рачунању времена,  свечано ће бити уручена престижна, једна од најважнијих песничких награда у Србији и региону, у самом врху по континуитету и вредности, награда стара пуних педесет пет лета – основана далеке 1967. године.  Овогодишњи лауреати су: Андрија Радуловић из Подгорице, Иван Деспотовић из Београда, Дајана Петровић из Ваљева и Милан Ракуљ из Бањалуке.

На свечаном отварању „Пролећних Бранкових дана“ наступиће певачки квартет ђака Карловачке богословије „Свети Арсеније Сремац“, који ће извести духовне и родољубиве композиције, те млада музичка уметница Милица Ашоња (хармоника), као и двоје младих песника Карловачке гимназије: Невена Станков и Јована Анђелић. Бранкове песме говориће и програм водити даровита млада, и поезији и уметности посвећена,  глумица Даница Петровић.

Током одвијања „Пролећних Бранкових дана 2022“, посебан значај имаће програм посвећен промоцији двају песничка првенца у издању Бранковог кола.  То су песничке књиге Данијеле Регојевић из Бањалуке, „Сјеноход“, и Драгане Лисић из Новог Сада, „Траговима...“. О књигама ће говорити Ненад Грујичић и Растко Лончар, а талентоване младе песникиње казивати песме и причати о својој поетици и доживљају објављивања првенаца у Бранковом колу, баш за песников 198. рођендан, и у знаку 175. годишњице штампања прве Бранкове књиге, „Песме“,  у Бечу (1847) . У музичком делу овог програма наступиће Соња Живковић (хармоника), у класи професорке Гордане Прњаворац  из Музичке школе „Исидор Бајић“ у Новом Саду.

„Светски дан поезије“ сваке године пада у оквир трајања „Пролећних Бранкових дана“, 21. марта. Ове године учесници и публика добиће на дар по примерак књигâ неких од досадашњих добитника међународне награде „Бранко Радичевић“: Олга Мартинова („Порука у боци“, у препеву Верице Тричковић с руског и немачког језика;   Јирген Израел („Подневни псалми“) у препеву Стевана Тонтића са немачког; Никита Данилов („Сумрак векова“) у препеву Миљурка Вукадиновића са румунског; Филип Танселен („Шапат међу повицима“) у препеву Емилије Церовић са француског језика.

У оквиру „Светског дана поезије“ у Башти Бранковог кола у Сремским Карловцима наступиће млади песници Бранковог кола који своје песме говоре напамет. Тако се и зове тај део програма –  Казују песме наизуст: Никола Раусављевић, Милан Ћосић, Јелена Вујановић  и Филип Божић Дејановић, сви ранији добитници награде „Стражилово“.

Говорити своје песме наизуст значи да је песник у снажној симбиози с оним што пише (пева), и такав контакт  с публиком увек је плодотворнији и бољи. Ово је и покушај да се казивање поезије напамет уведе као пракса за све песнике који излазе на јавну сцену.  Понекад је нелагодно слушати поете који невешто и лоше читају своје стихове из књиге. У Башти Бранковог кола своје песме казиваће и сасвим млади ђаци-песници Карловачке гимназије: Невена Станков, Ања Цвијан и Ленка Гавриловић. Поред њих, као својеврсни музички зачин, биће и наступ Саре Зубовић (флаута), у класи професорке Јасне Марковић Вујановић из Музичке школе „Исидор Бајић“ у Новом Саду.

Посебну вредност у младоликом сјају „Пролећних Бранкових дана 2022“ чиниће у трима чувеним гимназијама „Песнички матинеи ђака-песника“. То су Карловачка гимназија и две новосадске: Змај-Јовина и Исидорина. Њима ће у посету доћи  награђени песници Бранковога кола, овенчани наградама „Стражилово“ и Печат Вароши сремскокарловачке: Драгица Стојановић, Душан Захаријевић и Бојана Кулиџан Громовић. Том приликом наступиће ђаци-песници и разговарати са искуснијим песницима и песникињама. Међу младим именима налазе се и ова: Тамара Рехнер, Јована Анђелић, Ленка Гавриловић, Драгана Јовановић, Анђела Новаков,  Марија Шатравка, Лука Петровић, Марија Стороруж Зељковић, Селена Вукша, Милутин Тановић, Мила Пајић и Акса Заими (гитара). Модератори програма биће њихови професори: Маја Стокин, Растко Лончар и Дамир Малешев.

И, дабоме, обележићемо 198. рођендан Алексија Радичевића, по новом календару, 28. марта у основној школи „Бранко Радичевић“ у Новом Саду, под називом „Певам дању, певам ноћу, певам, селе, што год `оћу“. Под руководством професора Зорана Ранчића наступиће најмлађи учесници манифестације, ђаци разних узраста ове угледне школе, као поете, рецитатори, глумци и певачи. Чуће се и слово о Броду на Сави где је Алескије Радичевић рођен 1824. године. У име Бранковог кола наступиће песникиња Јелена Вујановић, актуелна добитница награде „Стражилово“.

У сусрет „Пролећним Бранковим данима 2022“ радујемо се свежини и лепоти стваралаштва, то јест обнови живота са пуним капацитетима креације и пријатељске љубави након тужних и мукотрпних пандемијских дана који су, требало би, на издисају. А и данашњи рат на европском континенту подсећа нас на дане када смо под варварским бомбама Запада чезнули за септембарским Бранковим колом 1999. године. И, када смо те године у Сремским Карловцима и на Стражилову, у Новом Саду, као и сада, осетили животворну истину и снагу Радичевићевог стиха: „Ао, данче, ала си ми бео,/ још би` дуго гледати те `тео.“  Па, додајмо и мото нашег овогодишњег Бранковог пролећа: „Што би песма да од срца није,/ што би срце да младости није.“

 

         Сремски Карловци – Нови Сад, 9. март 2022.

                                                                                                                                                 Ненад Грујичић