Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

МИРА БАЊАЦ ДОБИТНИК "ВЕЛИКЕ ПОВЕЉЕ БРАНКОВОГА КОЛА"

slika

Сремски Карловци - Нови Сад, 27. јун 2022.

САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ "ВЕЛИКЕ ПОВЕЉЕ БРАНКОВОГА КОЛА"

На завршној седници жирија Бранковога кола (Ненад Грујичић, Весна Чипчић и Милан Плетел), једногласно је одлучено да „Велика повеља Бранковога кола“ за 2022. годину, за узвишени облик сарадње током протеклих деценија, припадне Мири Бањац, угледној драмској уметници, филмској, позоришној и телевизијској глумици.

Ово престижно признање, поред осталога,  Бранково коло додељује уметницима  „за надахнути допринос лепоти поезије, стваралачку радост и љубав према песницима и људима на трагу божанског дара Бранка Радичевића“.

У полувековном своме трајању, Бранково коло је од самога почетка радосно сарађивало с Миром Бањац која је увек показивала високи професионализам и велику љубав према наступима на Стражилову и у Сремским Карловцима.  Бранкову поезију говорила је са сестринском „сремском љубављу“ доживљавајући његове стихове као своје: „Ој, Карловци, место моје драго/ кô детенце дошао сам амо.../ Дође тиче па се ту навиче.“

А волела је и умела често да  говори на Бранковом колу, на Стражилову најпре, поему Војводина Мике Антића. Кад Мира Бањац то чини, песник и публика не брину:  уметничке слике и звуци лепе се за вечност.  По свему се тада види да Микина поезија захвата свет до крајњих тачака живота и смрти на панонском парчету планете, до извора универзалног доживљаја света из талента јединствене Мире Бањац. Слушајући је имамо жељу да полетимо преко Фрушке горе и дохватимо се вечито младог загрљаја Бранка Радичевића.

„Велика повеља Бранковога кола“ Мири Бањац биће уручена на Свечаном отварању 51. Бранковог кола, деветог септембра ове године, које ће трајати до деветнаестог у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду.

Међу досадашњим лауреатима овог високог признања Бранковога кола налазе се Владета Јеротић, Михаило Миша Јанкетић, Љиљана Петровић, Весна Чипчић,  Богдан Винокић, Вера Ковач Виткаи, Милан Плетел, Ксенија Марицки Гађански, Витомир Вицо Дардић, Матија Бећковић и Светлана Бојковић.

 

            На фотографији из Архива Бранковог кола: Мира Бањац на 13. Бранковом колу, Стражилово, 15. септембра, 1984.