Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

Владан Ракић и Милан Пађен лауреати "Печата вароши сремскокарловачке"

slika

САОПШТЕЊЕ БРАНКОВОГ КОЛА ЗА  НАГРАДУ

''ПЕЧАТ ВАРОШИ СРЕМСКОКАРЛОВАЧКЕ'' 2017.

            Престижна награда Бранковог кола ''Печат вароши сремскокарловачке'', за најбољe песничкe књигe на српском језику у 2017. години, равноправно је припала двојици песника: Владану Ракићу, за књигу изабраних песама  ''Капије времена'' (Метафизика и КПЗ Београда) и Милану Пађену за збирку поезије ''Пут без путоказа'' (Српско културно душтво ''Зора'' и КЗК, Београд). На завршној седници одлуку је једногласно донео жири у саставу: Ненад Грујичић, Крстивоје Илић и Јелена Алексић.  У ужем избору за награду биле су и збирке песама Богдана Џувера,  Живорада Недељковића, Драгана Мраовића, Бојане Стојановић Пантовић, Радмила В. Радовановића, Саше Јеленковића и Гојка Божовића.

                        О Б Р А З Л О Ж Е Њ Е

            Владан Ракић (1960, Плана код Параћина), необично плодан песник, аутор је већ двадесет књига поезије. Он је вулкански ковач разнобојне лирске супстанце матерњега језика са јуродивим неологизмима и еруптивним  метафорама. Реч је о поезији са ''оригиналном симболиком и рефлектујућом вишезначношћу'' (Миодраг Павловић), о поезији ''у спрези са преиспитивањем смисла и сврхе певања'' (Слободан Ракитић). Свеприсутно таласање ероса и танатоса,  по принципима плиме и осеке, у микро и макро димензијама света, отвара скривене капацитете тематско-мотивског садражаја у љубавним и родољубивим, рефлексивним и мисаоним, разноврсним и иним песмама. И кад пева о урбаним берлинским зонама, где је провео важне године свога живота, Владан Ракић дотиче завичај, Шумадију и Космет, изражавајући чудовите визије и снове.  Књига изабраних песама, ''Капије времена'', представља бурни кардиограм језика са амплитудним емоцијама, са високим узлетима надахнућа и дубоким понирањима имагинације.  И кад захвати космичке светове, он мери снагу матерњег језика и ''праћелије људског постојања'' (проф. др Петер Герлингхоф). У награђеној књизи, обилно и разноврсно, зрцали осебујни таленат Владана Ракића, песника оригиналног стваралачког праска на мапи савремене српске поезије.

            Милан Пађен (1950, Мајске Пољане код Глине) објавио је девету по реду књигу песама, ''Пут без путоказа'', која доноси искуство прогнаног Орфеја у српскоме језику. Сведеног исказа, у драгоцено шкртој позлати песничког говора, песник цеди сваки стих из суве дреновине времена дајући му епитафну снагу. ''Да све не нестане као листак на ветру ''(Милан Ненадић), песник оставља животни траг у књизи процеђених песама, која је сведочанство не само опште већ и интимне драме бића у катастрофи с краја двадесетог века.  Пађенова поезија показује да катастрофа није заснована само на аспекту несреће, губитка и пораза, већ да поседује и аспект промене ка препороду, победи, слободи и васкрснућу. Овај песник спаја аркадијске слике родног краја са атмосфером ''београдског пасијанса'', не заборављајући ни чувеног земљака са Баније, песника-зенитисту Бранислава Ве Пољанског. У симбиози прохујалог и садашњег, множе се слике и звуци свакодневице, призори ''пчелињег и бумбаровог лета'', и у чинији воде слика ''потопљеног вилиног коњица''. Филигрански светлуцаве кратке строфе представљају независне песничке бисере у огрлицама  пробдевених песама. Милан Пађен написао је књигу која се истиче аутентичним ритмом слободног стиха и лирскога даха, у непоткупљивом  завештању бића –  да га је за живот одабрала поезија.

            Међу досадашњим добитницима ове престижне половековне награде, која се додељује од 1967. године, налазе се Миодраг Павловић, Матија Бећковић,  Дара Секулић, Раша Попов,  Крстивоје Илић, Драган Колунџија, Ранко Јововић, Ранко Рисојевић, Стеван Тонтић, Манојле Гавриловић, Рајко Петров Ного,  Вујица Решин Туцић, Драгомир Брајковић,  Милан Ненадић, Даринка Јеврић, Милош Кордић, Ранко Прерадовић, Новица Тадић,  Милош Комадина,  Слободан Костић, Андреј Јелић Мариоков, Ненад Грујичић, Ђорђо Сладоје, Небојша Деветак,  Миљурко Вукадиновић, Слободан Тишма, Анђелко Анушић, Иван Негришорац, Владимир Јагличић, Јелена Алексић, Војислав Карановић, Верољуб Вукашиновић, Ласло Блашковић, Драгослав Дедовић и други.

             Новим лауреатима,  Милану Пађену и Владану Ракићу, награда ''Печат вароши сремскокарловачке'' свечано ће бити уручена 15. марта,  на дан Радичевићевог рођења по јулијанском календару, на ''Пролећним Бранковим данима 2018'', у најстаријој српској гимназији, у Сремским Карловцима, у којој се велики песник српског романтизма, под крштеним именом Алексије,   школовао од 1835 – 1841. године.

                                                                                              ПРЕДСЕДНИК

                                                                                              Ненад Грујичић