Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

УРУЧЕНА МЕЂУНАРОДНА НАГРАДА "БРАНКО РАДИЧЕВИЋ"

slika

Сремски Карловци, 19. септембар 2022.

Свечано завршено 51. Бранково коло

MЛАДОЛИКИ КОНТИНУИТЕТ ОД ПОЛА СТОЛЕЋА

 

У најстаријој српској, чувеној Карловачкој гимназији, данас је свечано затворено 51. Бранково коло које је почело 9. септембра беседом песника Братислава Милановића и уручењем „Велике повеље Бранковог кола“ легендарној глумици Мири Бањац. Програми су се из дана у дан низали у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду.

Публику и госте Свечаног затварања 51. Бранковог кола на почетку поздравио је председник Бранковог кола, Ненад Грујичић, истичући, поред осталог,  значај сарадње са Карловачком, Змај-Јовином и Исидорином гимназијом, те Карловачком богословијом „Свети Арсеније Сремац“, као и са другим институцијама и установама културе и образовања, чиме се афирмише младолики карактер и живо стваралаштво Бранковог кола. Професори и ђаци Карловачке гимназије, и ми с њима, нагласио је Грујичић, носе свест о нашим прецима који су пре два и по века имали идеју, снагу и визију да поставе темеље и изграде установу попут Карловачке гимназије која данас броји 231 годину рада.  За педесет година непрекидне сарадње, Бранково коло и Карловачка гимназија нису имали ни једну мрљу, те са тим аспектом поверења настављамо у будућност, рекао је Грујичић.

Затим је додао да мисија Бранковог кола има лековити и исцељујући карактер у времену деструкције човекове природе. Изразио је уверење  да свечано затварање 51. Бранковог кола посматра и сâм Алексије Бранко Радичевић чија енергија је кроз таленте младих осветлила и подржала овај несвакидашњи догађај. Нагласио је да пола столећа Бранковог кола, од 1972. године до данас, представља редак континуитет на савременој културној сцени, наслоњен на период од 1885. до 1914. године када је у Сремским Карловцима излазио чувени лист „Бранково коло“.

Програм Свечаног затварања 51. Бранковог кола започео је култном песмом „Химна карловачких ђака“ коју је извео Хор Карловачке гимназије са диригентом Растком Павловом.

Студенти Академије уметности у Новом Саду,  Александра Коцић, мецосопран, и Лука Петровић, клавир,  добитници престижне стипендије из „Фонда Меланије Бугариновић“, извели познату композицију „Романса“ Милана Пребанде.

Међународна награда „Бранко Радичевић“ за укупни стваралачки опус, припала је угледном песнику и писцу Ранку Рисојевићу из Бањалуке. Досадашњи добитници овог престижног признања потичу из Русије, Грчке, Француске, Немачке, Велике Британије, Румуније, Мађарске, Јерменије, Хрватске и Босне и Херцеговине.

Жири Бранковог кола (Ненад Грујичић, Андреа Беата Бицок и Радмило В. Радовановић) једногласно је одлучио 22. августа ове године да награда припадне Ранку Рисојевићу. У образложењу поред осталога стоји да је Рисојевић „еклатантан пример судбинске посвећености и стваралачког истрајавања са врхунским резултатима“.

Због тренутно лошег здравственог стања, лауреат је био спречен да дође на Свечано затварање 51. Бранковог кола, па је награду у његово име примила Бањалучанка из Новог Сада, госпођа Светлана Павловић Пап. Прочитана је песма „Јесен“ Ранка Рисојевића из „Антологије српске поезије (1847-2000)“ коју је штампало Бранково коло (2011, 2012). У част новог лауреата, млада глумица Даница Петровић надахнуто је изговорила познату и често певану песму Бранка Радичевића „Девојка на студенцу“: „Кад сам синоћ овде била/ и водице заитила,/ дође момче црног ока/ на коњицу лаког скока...“

У песничком блоку наступили су песници Бранковог кола, ранији лауреати награда „Стражилово“ и „Печат вароши сремскокарловачке“: Јасна Миленовић, Никола Раусављевић, Бојана Кулиџан Громовић и Милан Громовић, чиме је поезија, уз окрепљујући звук карловачких звона, у најстаријој српској гимназији, дала до знања да је она вечита и ненадмашна духовна дисциплина. 

Посебну чар причинила је етно-група ђака Карловачке гимназије и Карловачке богословије „Свети Арсеније Сремац“, која је извела српску песму из дубине баштине „Засп`о Јанко“. Овај уметнички прилог, заједно с младом песникињом гимназије, Јованом Анђелић, и Хором Карловачке гимназије био је по традицији „Програм Карловачке гимназије“ лепо уклопљен у целину Свечаног затварања 51. Бранковог кола. Програм је водила Драгана Лисић, ауторка песничког првенца у Бранковом колу и добитница награде „Стражилово“.

Кроз бурне и дуге аплаузе младе и старије публике, која је и стајала у препуној сали Карловачке гимназије, попут духовне круне сијао је Радичевићев стих из песме „Молитва“, мото 51. Бранковог кола: „Фала, Боже, на дар ови,/ о, помози, благослови,/ да ми како с права пута/ душа млада не залута.“

                                                                                                                                             БРАНКОВО КОЛO