Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

СВЕСТРАНА И ЖИВА ДАРОВИТОСТ МЛАДЕ ГЛУМИЦЕ

slika

Сремски Карловци – Нови Сад, 4. октобар 2022.  

 

ДРАГОЦЕНИ ТАЛЕНАТ ДАНИЦЕ ПЕТРОВИЋ

Препорука за нове културне и уметничке ангажмане, креације и подухвате

 

Протеклих пет година, Бранково коло је ангажовало младу драмску уметницу Даницу Петровић у својим најпрестижнијим пројектима. Као глумица и уметник широк креативног спектра, интерпретатор антологијске поезије и прозе, те као водитељ и модератор уметничких програма, истицала се и остављала снажан утисак даровитог и освештеног стваралачког бића. 

Наступала је на Свечаним отварањима и Свечаним затварањима септембарског „Бранковог кола“ и мартовских „Пролећних Бранкових дана“, који имају прворазредну уметничку вредност и велику медијску пажњу. Затим, редовно је учествовала на култном „рајском Стражилову“, дан после Свечаних отварања Бранковога кола, поред двају чувених споменика Бранку Радичевићу, где се по традицији одржавају култни програми Бранковог кола и свечано уручује награда „Стражилово“.  

Доминирала је својим изразом и појавом током одвијања поменутих двеју културних манифестација које по традицији трају десет, односно петнаест дана са песничким амблемом и садржајима из драмске и музичке, духовне и филозофске области.

На свим поменутим местима и у разноврсним амбијентима отвореног и затвореног типа,  Даница Петровић показивала је свој раскошни таленат у интерпретацији дела врхунских песника и прозаиста, као и изражен смисао за организацију и јавну артикулацију уметничких догађаја.

Посебну врсту дара и креативности показала је припремајући и изводећи на манифестацијама Бранковог кола, али и другде,  монодраме „Принцеза Оливера“ и „Прича о Десанки Максимовић“, где је до изражаја дошла њена лакокрила снага талента што са свешћу о самоме себи гарантује поузданост и успех при јавном појављивању.

Наступајући у Сремским Карловцима, на Стражилову, у Новом Саду и  Београду, као представник Бранковог кола, Даница Петровић изразила је своју озбиљну стваралачку и надахнуту уметничку природу у важним садржајима истовремено везаним за нашу баштину и традицију, савремене и модерне вредности.

Као представник Бранковог кола, у својству посвећеног и оданог, самосвојног и пожртвовног уметника, појављивала се и у запаженим телевизијским и медијским промоцијама дела и живота Бранка Радичевића, односно садржаја који чине богат и разноврсни мозаик Бранковога кола.

У свим приликама, дакле, Даница Петровић показала је високу професионалност, одговорност и посвећеност темама и садржајима које је публика одушевљено прихватала. Тиме је обезебедила трајно поверење и поштовање Бранковога кола, али и других културних институција и установа, освојила високо место за нове препоруке и врхунске уметничке задатке, креације и подухвате.

                                                                                 

                                    БРАНКОВО КОЛO

                                    Ненад Грујичић, председник 

 

 

На фотографији: Даница Петровић на Свечаном отварању 51. Бранковог кола, 9. септембра 2022.