Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

Ненад Грујичић поред Бранкове бисте у Славонском Броду, 1984.

slika

Алексије Радичевић рођен је у Броду на Сави, 15. марта, по јулијанском, или 28. марта, 1824. године, по грегоријанском календару. Од 1830. до 1835. године живео у Земуну и учио српску, па онда немачку основну школу. У најстаријој српској, чувеној Карловачкој гимнази¬ји, школовао се пуних шест година, где су га сви звали Аца, а не Бранко. Ту је био ''најодличнији ђак'', са калиграфским рукописом и најбољим хербаријумом убраних биљака и цветова са Стражилова, и – ''никад батинан'' нити кажњаван у гимназији велике дисциплине и стваралаштва.  У Темишвару, Алексије Радичевић учиo је ''мудрословије'', тј. философију, од 1841. до 1843. године, заједно са млађим братом Стеваном, чији земни остаци, као и њиховог оца Тодора,  леже данас у том румунском делу Баната. Потом је Алексије отишао у Беч да учи права која није волео: ''Учење права баш ме незадовољним чини, кад помислим још три године, згрозим се.'' Приликом изласка његове прве књиге, ''Песме'', у Бечу 1847. године, са грчког језика (Алексиос) преводи своје име на српски – Бранко.
Бранкову прву књигу песама нападају многи, и тек понеки бране. Побратим Ђуро Даничић пише: ''Ја мислим да до данас није ниједан учени Србин овако пјевао као овај Радичевић.'' У Загребу, Станко Враз, такође, са симпатијама дочекује Бранкове песме, хвалећи његов ''поетични дух'' и ''чист, точан народни језик''. Бранко је 1847. године послао Вразу осамдесет својих књига да их овај ''распача у Хрватској''. Са књигама је послао и своје ''Писмо у стиховима'', које је много година касније штампано у Осијеку (1908) под називом ''Љубљеном побри Станку Вразу''.
У данашњем времену, надамо се поновном подизању споменика Бранку Радичевићу у Славонском Броду, који је срушен 1992. а подигло га је Бранково коло 1984. године. Такође, очекујемо да у Хрватској буде враћено Бранково име школи у родном граду великог песника српског романтизма. У Славонском Броду су живели и Бранков отац Тодор и  деда Стеван, са породицама.
И, коначно, верујемо да ће у лепом Броду на Сави, родном месту Алексија (Бранка) Радичевића, бити пожељно и природно, након три деценије, већ наредне године, обележити његов 195. рођендан.