Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

О ЧУВЕНОМ ЛИСТУ "БРАНКО" КАРЛОВАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ

slika

Сремски Карловци – Нови Сад, 29. март 2023.

ЉУВАВ ЂАКА И ПРОФЕСОРА ПРЕМА БРАНКУ, СТВАРАЛАЧКОЈ СЛОБОДИ И ЛЕПОТИ УМЕТНИЧКОГ ИЗРАЗА

На „Пролећним Бранковим данима 2023“, 15. марта, на Бранков 199. рођендан по јулијанском календару, на Свечаном отварању велике пролећне манифестације у част најславнијег ђака Карловачке гимназије, Алексија Радичевића, у најстаријој српској, чувеној Карловачкој гимназији, промовисан је јубиларни 125. број легендарног школског листа „Бранко“. 

На најлепши начин настављена је инспиративна полувековна сарадња Бранковог кола и Карловачке гимназије. Ако се томе придружи и стари чувени лист „Бранково коло“ (1895-1914), онда се полустолетном континуитету могу придодати још две деценије дотицаја и прожимања Карловачке гимназије и Бранковог кола, значајног гласила за књижевност, поуку и забаву, којег је основао и првих десет година уређивао кљижевник Павле Марковић Адамов, професор Карловачке гимназије и утемељитељ Спомен-билиотеке у Гимназији, онакве какву сада видимо и доживљавамо као ризницу културе и образовања.

Поводом 150. годишњице рођења Бранка Радичевића, лист „Бранко“ покренула је 1974. године група надахнутих професора Карловачке гимназије пожелевши да, заједно са својим ученицима,  говоре о Гимназији, стварању, истини, животу, традицији Сремских Карловаца... Исте године подно Стражилова подигнут је други споменик Бранку Радичевићу, рад вајара Јована Солдатовића.

Садржај рубрикâ листа „Бранко“ сведочанство је свакодневног живота Гимназије. Објављивана  је поезија, текстови о науци и уметности, духовите вести... Главни и одговорни уредник била је професорка Бранислава Ром, а чланови уредништва професори Ратко Гикић, Живојин Николић, Светлана Радованов, Милица Крунић и Бранислав Лазаревски. Те године објављен је један број, заснован на артистичкој концепцији.

Нова серија листа „Бранко“ почела је да излази 1978. године захваљујући ентузијазму нове редакције професора и ђака, чији рад потврђује дугу традицију Сремских Карловаца и Карловачке гимназије, свеприсутност уметности у нашим животима, као и спону са Бранком (Алексијем) Радичевићем и Стражиловом. Градили су „Бранка“ енергијом и заносом. Професор Милан Младеновић, песник и филозоф, био је главни и одговорни уредник, а његови сарадници професори Славојка Иличић, Иванка Станковић, Мирјана Дрча, Вера Гикић, Динко Коска, Бранислава Ром, Лидија Доброњовски, Вера Гавриловић, Митар Роћеновић, Дубравко Радошевић и други.

Током година, овај часопис стварали су многобројни креативни професори и ученици подстичући слободу изражавања и стваралаштво, верујући у моћ писане речи и ликовног израза. Сви који су били главни и одговорни уредници, те уредници рубрика, технички и ликовни уредници, новинари, чланови редакције, сви који су објављивали текстове, цртеже, фотографије, лапсусе, осмишљавали садржај страница, сви они обликовали су, са изузетним надахнућем и стваралачком енергијом, идентитет овог листа, доприносили његовом значају и квалитету и оставили трајан и изузетно вредан запис о Карловачкој гимназији. Лист „Бранко“ је јединствен и значајан часопис, важан део живота карловачких ђака и професора, који су поносни на њега. Стоти број штампан је 2015. године, у истом духу, али и са сликом новог времена и живота. 

Главни и одговорни уредници листа „Бранко“ кроз време били су дакле: Бранислава Ром, др Милан Младеновић, Јован Станков, Радомир Дабетић, Мирјана Торачки, Славко Родић, Вера Гикић, Александар Ралетић, Мирослав Функ, др Оливера Радуловић, Драгана Белегишанин Закић, Љиљана Малетин Војводић, др Јелена Ратков Квочка, др Маја Рогач, Сандра Урбан, Мерима Симовљевић Аранитовић, Јелена Марјановић, Слободан Косановић (и као ученик, и као професор), Гордана Мутић, Софија Виђикант. Главни и одговорни уредник „Бранка“ донедавно био је др Срђан Дамњановић, професор филозофије у Карловачкој гимназији, а од марта ове године професорка српске књижевности и језика Маја Рогач Станчевић.

На Свечаном отварању „Пролећних Бранкових дана 2023“, уз уручење престижне награде „Печат вароши сремскокарловачке“ и наступе песника, музичких и драмских уметника, на промоцији „Бранка“ наступили су: професорка Маја Рогач Станчевић – главни и одговорни уредник, ђаци уредници, даровити млади песници, писци и ствараоци разноврсних жанрова: Јелена Гавриловић, Сандра Петковић, Михајло Драгољуб Мијатовић, Данило Јовановић, Тијана Дорошки, Јана Спасић и Исидора Игњатов. Том приликом наступио је и Женски хор Карловачке гимназије, под диригентским руководством Растка Павлова, који је два пута отпевао „Химну карловачких ђака“.

Промоција јубиларног 125. броја листа „Бранко“ донела је много младалачке светлости духа, талентованог и храброг израза на пољу стваралачке слободе и лепоте уметничког израза. Тако је на набољи начин настављена, никад прекидана, надахнута сарадња двеју изузетно важних установа српског духа, културе и образовања.  Радујући се и подржавајући овај дуговеки младолики пројекат, изнад белих стражиловских облака и за душу окрепљујућих сремскокарловачких звона, славни песник и гимназијалац, Алексије Радичевић, осмехнуто би рекао: „Што би песма да од срца није,/ што би срце да младости није“, па онда молитвено додао:

 

Фала, Боже, на дар ови,

О, помози, благослови,

Да ми како с права пута

Душа млада не залута.

                                                                                                                                             

                 На новој фотографији из албума Бранковог кола: Ненад Грујичић и  Маја Рогач Станчевић са ђацима-уредницима-ауторима (са листом "Бранко" у рукама), Сандром Петковић, Јеленом Гавриловић, Тијаном Дорошки, Јаном Спасић, Исидором Игњатов, Данилом Јовановићем и Михајлом Драгољубом Мијатовићем, и сарадницама Бранковог кола, Даницом Петровић (драмском уметницом), Драганом Лисић (књижевницом) и Адрианом Петровски (оперском певачицом) после Свечаног отварања "Пролећних Бранкових дана 2023" и промоције листа "Бранко" у Карловачкој гимназији, 15. марта 2023.

                                                                                                                                                  М. Борић