Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

АПЛАУЗИ ПЕСНИЦИМА БРАНКОВОГ КОЛА НА САЈМУ КЊИГА У НОВОМ САДУ

slika

     На Међународном сајму књига у Новом Саду наступило је Бранково коло са својим актуелним лауреатима награде ''Стражилово'' и међународне награде ''Бранко Радичевић''. На почетку програма Ненад Грујичић се присетио дана оснивања Међународног салона књига у Новом Саду пре четврт столећа.  Поменуо је иницијатора идеје песника Рашу Перића с којим је, као председник ДКВ, отишао код тадашњег генералног директора Новосадског сајма, господина Јовице Нешина. Разговор је био пун разумевања. И све је кренуло одлично – Салон књига, ''Дани Лазе Костића'' и награда са именом великог песника српског романтизма.

      У име Бранковог кола, на главној бини Међународног сајма књига у Новом Саду, Стеван Тонтић је говорио о немачком песнику Јиргену Израелу и његовој књизи ''Подневни псалми'' која се јесенас, као облик међународне награде ''Бранко Радичевић'', појавила на српском језику у Тонтићевом препеву у издању Бранковог кола. Публика је чула низ занимљивости попут оне да је Јирген Израел одбио да служи војку па је провео две године у затвору и имао проблеме да се етаблира у источно-немачко друштво са  својим стручним занимањем. Затим је Тонтић прочитао две песме Јиргена Израела из књиге ''Подневни псалми''.  Током ове програмске целине истакнуто је да међу досадашњим добитницима Међународне награде ''Бранко Радичевић'' Бранковог кола налазе се угледни песници из Русије, Велике Британије, Румуније, Француске, Јерменије, Грчке, Хрватске, Немачке и Мађарске.

      Ненад Грујичић је најављивао сваког младог песника, лауреата награде ''Стражилово'' која траје четири и по деценије.  Понаособ је предочавао основне црте и карактеристике њихове поетике у књигама објављеним у Бранковом колу. Горица  Радмиловић прочитала је две песме из књиге ''Стрижи маску, конак немаш'',  Душан Захаријевић из књиге песама ''Антологија савременог песништва/ Антилогија свевремног речништва'' такође, Милан Ћосић из заједничке књиге  са Николом Раусављевићем ''Кад ухватим тишину'' (једну своју и једну Николину песму), и Растко Лончар (лауреат и ''Матићевог шала'' и признања листа Политика ''Ово је била њихова година'') такође две песме.

      Најављени су и ''Пролећни Бранкови дани 2018'' који ће по традицији трајати од 15 – 28. марта у Сремским Карловцима и Новом Саду, а на којима ће учествовати и ови представљени аутори Бранковог кола на Сајму књига . У част предстојеће велике пролећне  манифестације, на  којој ће по традицији бити обележен ове године 194. рођендан Алексија (Бранка) Радичевића (по јулијанском и грегоријанском календару), млади лауреати Бранковог кола казали су још по једну своју песму. Аплаузи бројне публике која је пратила програм потврдили су лепоту и свежину наступа свих учесника Бранковог кола на Међународном сајму књига у Новом Саду.

Нови Сад, 8. март 2018.