Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

ПРОГЛАШЕНИ ЛАУРЕАТИ НАГРАДЕ "СТРАЖИЛОВО"

slika

Сремски Карловци, 3. јул 2023.

НОВИ ДОБИТНИЦИ НАГРАДЕ НАЈЛЕПШЕГ ИМЕНА

Андреј Јелић Мариоков – за укупно песничко дело, Љиљана Павловић Ћирић и  Димитрије Николић – за најбоље песничке књиге

На завршној седници 3. јула 2023. године жири Бранковог кола у саставу: Ненад Грујичић, Иван Лаловић и Растко Лончар, донео је једногласну одлуку да овогодишња награда „Стражилово“, за укупно песничко дело, припадне Андреју Јелићу Мариокову, a за најбоље књиге објављене у Бранковом колу – Љиљани Павловић Ћирић за збирку поезије „Вез“ и младом песнику Димитрију Николићу за првенац „Сентименталитет“.

                                                     

                                                                        О Б Р А З Л О Ж Е Њ Е

 

Андреј Јелић Мариоков (рођен 1952. године у Великој Јежевици код Ужичке Пожеге, живи у Београду и Ваљеву) аутор је петнаестак књига које још од зрелог првенца „Раних годова траг“ (1977)  недре врхунске плодове на мапи савремене српске поезије: „Уздарја“, „Самодрежа“, „Балкански ноктурно“, „Наша ствар“, “Чрте и резе“, „Покрстице“, „Раскућени стихови“, Кланац“ и друге.  Подједнако остварен на плану слободног и везаног стиха, припада оним песницима који певају у симбиози тематско-мотивских изазова традиције и модерне епохе. Песник родољубиве искре, са свевидећим оком урођеног талента, јавља се и као непоткупљиви тумач савременог света и критичар људских странпутица. Без песничке речи, по стваралачким увидима Андреја Јелића Мариокова, распети савремени човек не може доживети пуноћу егзистенцијалног смисла пред искушењима пролазног живота и света. Припадник стражиловске линије певања, са упоришном тачком у лепоти стваралаштва Милоша Црњанског као песника и писца апсолутног талента,  Андреј Јелић Мариоков је аутор највишег боемског реда у савременој српској поезији.  Са најдубљим захватима у корену и жилицама матерњега језика, Мариоков је баштиник ујевићевско-драинчевског сензибилитета који је засветлуцао у најбољим примерима скадарлијске школе певања с краја прошлога века. Неприкосновен у ставу и визији, увек приправног надахнућа за деловање (у знаку Његошевог дистиха: Мени ништа није непознато/ што год дође ја сам му наредан), овај угледни српски песник пример је људске опстојности и етичке висине у времену. Његов утицај на друге јачаће кроз време и давати крила младима да се прихвате поезије као неуништиве духовне дисциплине и судбине.

 

Љиљана Павловић Ћирић (рођена 1983. године у Крушевцу, живи и ради у Варварину и Сталаћу) добила је награду  „Стражилово“ за шесту по реду књигу поезије, „Вез“, која доноси огрлицу густих бајалачко-гонетајућих минијатура и ред дужих песмама у звуку и метру српског народног лирско-епског блага. Тридесет три песме у књизи у знаку су анђеоског броја који најпресудније  утиче на креативност и духовно просветљење представљајући симбол универзалне љубави.  Књига „Вез“ Љиљане Павловић Ћирић доноси поезију која жели на оригиналан начин да интерпретира српску баштину, са много стваралачке радости и игре. Она поседује моћ артикулисања затомљених и новостворених лексема, те способност трансформисања знакова и амблема традиције у нови степен израза кроз прерастање метафора у симболе. Обиље музичке супстанце у овим духовним творевинама подиже стилско-језички израз на високу степеницу певања у српском језику.

 

Димитрије Николић (рођен 2002. године у Зајечару, студира у Београду) награђен је за песнички првенац „Сентименталитет“. Песник и пијаниста нашао је судбински лог за свој стваралачки дух у јединству двеју старогрчких муза: Ерато и Полихимнија. Увек се обрадујемо открићу новог, талентованог песника који, у овом случају, на иницијалним траговима Милана Дединца и Бранка Миљковића, лута за песмом и женом откривајући сопствени поетички угао у изазовној уметничкој авантури. Песме-поеме младог Николића, чине неуобичајено уједначену колекцију поезије са живим сликама и призорима неуморног нагорњавања ероса и танатоса. У бујању непрекидне страсти са узвишениим осећањим,  андрогински загрљај живота и смрти  твори  симбиозу егзистенцијалних питања која траже одговоре за надвремени улазак тела и душе у сфере непознатог. У награђеној књизи, и овај млади аутор показује да песнички таленат не мари за године.

                                                                        *

                                                                        *

Престижна награда „Стражилово постоји већ пола столећа и ужива углед признања са најлепшим именом у савременој српској поезији и књижевности. Овогодишња награда свечано ће бити  уручена 9. септембра, на „рајском Стражилову“ код споменика Бранку Радичевићу (рад вајара Јована Солдатовића), на 52. Бранковом колу које ће трајати од 8. до 18. септембра у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду.