Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

ЈЕЛЕНА ЛЕНГОЛД ДОБИТНИЦА МЕЂУНАРОДНЕ НАГРАДЕ "БРАНКО РАДИЧЕВИЋ"

slika

Сремски Карловци – Нови Сад, 28. август 2023.

 

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕЂУНАРОДНУ НАГРАДУ „БРАНКО РАДИЧЕВИЋ“

 

Престижна међународна награда „Бранко Радичевић“ припала је ове године угледној српској песникињи и прозној списатељици Јелени Ленголд. На завршној седници 28. августа  2023. године, ову одлуку једногласно je донео жири Бранковог кола у саставу: Ненад Грујичић (председник), Андреа Беата Бицок и Радмило В. Радовановић. 

Као први лауреат ове награде из Србије, Јелена Ленголд се нашла међу истакнутим песницима и писцима из света, досадашњим добитницима међународне награде „Бранко Радичевић“: Вјачеслав Купријанов (Швајцарска – Русија), Филип Танселен (Француска), Насо Вајена (Грчка),  Никита Данилов (Румунија), Керол Ен Дафи (Велика Британија), Валериј Латињин (Русија), Славомир Гвозденовић (Румунија), Бабкен Симоњан (Јерменија), Петар Милошевић (Мађарска), Енес Кишевић (Хрватска), Олга Мартинова (Русија – Немачка), Будимир Дубак (Црна Гора), Јирген Израел (Немачка), Хусеин Дервишевић (БИХ – Федерација) и Ранко Рисојевић ((Бих – Република  Српска).

     

                                    О Б Р А З Л О Ж Е Њ Е

 

Јелена Ленголд рођена 1959. године у Крушевцу, као професионални писац живи у Београду. Објавила збирке поезије: Распад ботанике (1982), Вретено (1984), Поднебље мака (1986), Пролазак анђела (1989), Сличице из живота капелмајстора (1991), Бунар тешких речи (2021), Изабери једно место (2016) и Мутни наговештај кише (2020), затим књиге прозе: Покисли лавови (1994), Лифт (1999), Балтимор (2003, 2011), Вашарски мађионичар (2008, 2009, 20012), Претестериши ме (2009), У три код Кандинског (2013), Рашчарани свет (2016) и Одустајање (2018).

Поезија Јелене Ленголд узима детињство и свакодневицу као темпорални и просторни мизансцен где се указују стварносни  ликови и судбине, догађаји и доживљаји обичних људи.  Пролазно и земаљско, збиљско и конкретно,  представљају основу за поетски маштаријум матерњегa језика у књигама Јелене Ленголд.  Све су то својеврсне поетске каже што би се могле развити у веће целине, са непрестаним откривањем обиља чуда из ризнице стварности и живота породице,  процеса индивидуације и формирања погледа на свет. Ту се јављају и готово истинити стихови о односу мушког и женског принципа,  усхита и падова, љубави и разлаза, са  финим валерима хумора и ироније као облика релативизације озбиљности проблема и искушења. Изражавајући свест о поезији и писању, Јелена Ленголд демистификује песнике, њихове животе и визије, она пева „о звездама које их претећи боду у рамена“ док љубе „непознате усне“.

Све то што се у калеидоскиопу песничких слика п(р)ојављује као говор бића које чита стварни свет, у прози добија организованије моделе, готово класичне, са контролисаним вођењем фабуле. Јелена Ленголд слика свет којем недостају радост и срећа, а страх се умножава до претећих размера. Она се литерарно не интересује за такозване крупне друштвене или историјске теме, везује се за обичног појединца, за мали људски живот пун неочекиваних питања и обрта, и ту проналази своје разлоге за поетско и списатељско деловање. Сусрећемо (анти)јунаке разочаране животом и светом, са великим волуменом самоће и празнине, али и ликове катарзичних изненађења и промена.  И у поезији и у прози, мање или више експлицитно, Јелена Ленголд изражава ултрасвест о немогућности стваралачке симбиозе уметности и политике. Она се ослања на прекогнитивна својства талента који јој отвара најшира поља стваралачке слободе.

 

Јелена Ленголд добитница је значајних награда и признања: „Ђура Јакшић“ (1992), „Женско перо“ (2008), „Биљана Јовановић“ (2018), „Златни Хит либер“ (2008), „Награда Европске уније за књижевност“ (2011), „Јефимијин вез“ (2012), „Андрићева награда“ (2016) и „Мирослав Антић“( 2021) – од стране стручног жирија Јелена Ленголд одабрана,  али јој ова награда досад није уручена. Поезија и проза Јелене Ленголд преведене су на енглески, италијански, пољски, дански, чешки, бугарски,  словеначки, мађарски, македонски и албански језик.

Међународна награда „Бранко Радичевић“ биће уручена Јелени Ленголд на свечаном затварању 52. Бранковог кола 18. септембра у најстаријој српској, чувеној Карловачкој гимназији у којој се Алексије Радичевић школовао од 1835. до 1841. године.

 

                                                                                                                                                      ПРЕДСЕДНИК

                                                                                                                                                     Ненад Грујичић